Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [xml]zmiana jezyka(pl->ang)danych z bazy mySQL
źrebak

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam,mam dosyc spora baze mySQL w ktorej przechowuje dane w jezyku polskim. Po zapoznaniu sie z rodzina jezykow xml doszedlem do wniosku, ze xml moze mi mocno pomoc przy wyswietlaniu tych 'polskich' danych w jezyku angielskim. Mam tlumaczenie wszystkich mozliwych wartosci (rekordow), ktore przechowuje w bazie mySQL z jezyka polskiego na angielski. Tlumaczenie to znajduje sie w pliku xls. W jaki sposob zaprzasc to do dzialania? Bylbym wdzieczny za wszelkie rady, ktore pomoglyby mi ruszyc z miejsca.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
źrebak

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

struktura bazy wyglada tak:
oferty(id,parametr,text)
slownik(parametr,opis)

przykladowa struktura:
oferty:
293,2,niebieski
293,3,kowalski
293,4,jan
293,5,warszawa
293,6,1-ego maja
294,2,czarny
294,3,czarnecki
294,4,karol
itd...

tabela slownik:
2,kolor
3,nazwisko
4,imie
5,miasto
6,ulica

tak wiec charakterystyka obiektu tworzona jest za pomoca zdefiniowanych wczesniej parametrow. I te wlasnie parametry mam przetlumaczone na jezyk obcy w pliku excela o nastepujacej postaci:
2|niebieski|blau
5|warszawa|warschau
4|karol|karl

Jednym slowem - wszystkie wartosci jakimi moze byc opisany obiekt mam przepisane do excela i obok w kolumnie mam ich tlumaczenia - odpowiedniki w jezyku obcym. Kazda oferta opisana jest roznymi parametrami, np oferta nr 234 moze byc opisana parametrami 1,2,3,4,5,6,7 a oferta nr '235' 2,4,5,6. I wartosci tych parametrow oraz ich ID mam zapisane w mySQL. Teraz potrzebny mi XML, ktory w czasie rzeczywistym w miejsce parametru o ID=2 da oferty=245 podstawi mi przetlumaczona na jezyk niemiecki polska wartosc zapisana w bazie MySQL dla tego parametru, gdzie tlumaczenie na jezyk obcy mam poki co w pliku excel.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.10.2025 - 23:24