![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,mam dosyc spora baze mySQL w ktorej przechowuje dane w jezyku polskim. Po zapoznaniu sie z rodzina jezykow xml doszedlem do wniosku, ze xml moze mi mocno pomoc przy wyswietlaniu tych 'polskich' danych w jezyku angielskim. Mam tlumaczenie wszystkich mozliwych wartosci (rekordow), ktore przechowuje w bazie mySQL z jezyka polskiego na angielski. Tlumaczenie to znajduje sie w pliku xls. W jaki sposob zaprzasc to do dzialania? Bylbym wdzieczny za wszelkie rady, ktore pomoglyby mi ruszyc z miejsca.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
struktura bazy wyglada tak:
oferty(id,parametr,text) slownik(parametr,opis) przykladowa struktura: oferty: 293,2,niebieski 293,3,kowalski 293,4,jan 293,5,warszawa 293,6,1-ego maja 294,2,czarny 294,3,czarnecki 294,4,karol itd... tabela slownik: 2,kolor 3,nazwisko 4,imie 5,miasto 6,ulica tak wiec charakterystyka obiektu tworzona jest za pomoca zdefiniowanych wczesniej parametrow. I te wlasnie parametry mam przetlumaczone na jezyk obcy w pliku excela o nastepujacej postaci: 2|niebieski|blau 5|warszawa|warschau 4|karol|karl Jednym slowem - wszystkie wartosci jakimi moze byc opisany obiekt mam przepisane do excela i obok w kolumnie mam ich tlumaczenia - odpowiedniki w jezyku obcym. Kazda oferta opisana jest roznymi parametrami, np oferta nr 234 moze byc opisana parametrami 1,2,3,4,5,6,7 a oferta nr '235' 2,4,5,6. I wartosci tych parametrow oraz ich ID mam zapisane w mySQL. Teraz potrzebny mi XML, ktory w czasie rzeczywistym w miejsce parametru o ID=2 da oferty=245 podstawi mi przetlumaczona na jezyk niemiecki polska wartosc zapisana w bazie MySQL dla tego parametru, gdzie tlumaczenie na jezyk obcy mam poki co w pliku excel. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 23:24 |