![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej.
Mam pytanie do kolegow mniej lub wiecej doswiadczonych praca z PostgreSQL. Czy mozecie podac mi praktyczne roznice, ktore przekonaly was do korzystania z PostgreSQL'a w stosunku do MySQL-a. Dla mnie jak narazie glownie przkonywujaca jest obsluga PL/SQL oraz typy tablicowe ktorych brakowalo mi czasem w MySQL. Nie wiem rowniez jak sie sprawa ma z wydajnoscia - chociaz PostgreSQL wydaje mi sie bardziej profesionalnym narzedziem... mialem troche stycznosci z Oracle'm wiec moze to bedzie pomocne w dobrym zrozumieniu PostgreSQL'a, ale z checia bym sie dowiedzial jaka lekture polecicie zeby zglebiac ten temat. pozdrowka anas |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja od siebie dodam, ze przez miesiac wakacji mialem praktyki w pewnej firmie (a potem zostalem jeszcze na dluzej, wiec w sumie prawie cale wakacje tam robilem), ktora nastawiona jest na robienie aplikacji w .NET. Pierwszy raz mialem tam stycznosc z MSSQL'em (wczesniej powazniejsza baze widzialem tylko na laborkach z Oracla, no i kiedys bawilem sie troche PG, bo jeden projekt tego wymagal, ale nie stosowalem nawet wtedy wiekszosci jego funkcji). Bardzo szybko sie go nauczylem, po 2-3 tygodniach grzebania w nim codziennie osiagnalem calkiem niezla plynnosc w pisaniu niekoniecznie prostych procedurek. I co moge powiedziec?
Ze "zakochalem" sie w procedurach skladowanych... zrobilem z pomoca tej bazy podczas calego swojego stazu kilka mniejszych projektow, praktycznie wszystko co moglem zamykalem w procedury i naprawde mi sie to spodobalo. Daja one calkiem spore pole do popisu (aczkolwiek T-SQL'owi z MSSQL'a jeszcze troche brakuje i niektore rzeczy sa trudne do zrobienia, badz niewydajne) i naprawde nie moge sie doczekac mysql'a w wersji 5 (nota bene.. juz jest Release Candidate, nie beta, takze do konca roku chyba bedzie stabilna wersja). PG jest oczywiscie fajny i ma procedury juz od dawna... ale na jego niekorzysc przemawia niestety mala popularnosc. Gdyby byl u wiekszej ilosci firm hostingowych to napewno wyszloby mu to na dobre. Co z tego, ze ja go sobie moge w domu zainstalowac (co juz zreszta dawno uczynilem, a meczarni troche bylo, bo jeszcze za czasow, kiedy nie bylo wersji natywnej pod windowsa), jesli jest on rzadko spotykany i do wiekszosci projektow stosuje mysqla wlasnie dlatego, ze na serwerze docelowym innej opcji po prostu nie ma. Dlatego duze nadzieje pokladam w MySQL5, ktory moze to zmienic i w koncu stac sie porzadna i popularna (glownie w sensie wystepowania na serwerach) baza danych. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 22:44 |