![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Dostałem za zadanie zrobienia dwóch systemów od dwóch różnych firm, które w przyszłości będą miały zostać połączone. Na razie ze względów polityczno-ekonomicznych muszą stać dwie niezależne bazy danych i dwa niezależne serwery php. Niejako "jądra" systemów są identyczne (tzn. bazy danych), ale layouty (interfejsy) będą różne. W przyszłości planowane jest połączenie dwóch systemów w jedną bazę danych (bo tak chyba będzie najlepiej). I teraz zastanawiam się jak już przyszykować się na taką fuzję? Na pewno bazy danych muszą mieć identyczną strukture, ale co w systemie? Czy na początku skryptu porobić sekcję z zapytaniami i ją modyfikować? Czy porobić odopowiednie klasy do wywołania zapytań?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, tylko czy łączyć dwie bazy (dwóch producentów) w jedną. Tzn. zgodnie ze schematem jaki podałem? Wtedy byłby prostrzy np. SELECT, bo jak zrobić selecta z dwóch baz danych i do tego dodać jeszcze ORDER BY....
Onecnie robię klasę do obsługi dwóch baz poprzez trzecią i mam taki plan, że selecty robię tylko na bazie złączonej, a wszyskie modyfikacje (INSERT/UPDATE?DELETE) na dwóch - czyli na wspólenj bazie (nazwijmy ją baza3) oraz na bazie której ta operacja dotyczy (baza1). W przypadku, gdy robię inserta, to dodaję element do bazy3, zwraca mi się ID i pod takim samy ID zapisuje ten element do bazy1. W przypadku braku połączenia z bazą3 złączoną, bazy2 i aby utrzymać spójność bazy, zapisuję element do bazy2....tylko co z ID? Ten post edytował TomASS 27.09.2005, 13:22:03 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 10:54 |