![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Dostałem za zadanie zrobienia dwóch systemów od dwóch różnych firm, które w przyszłości będą miały zostać połączone. Na razie ze względów polityczno-ekonomicznych muszą stać dwie niezależne bazy danych i dwa niezależne serwery php. Niejako "jądra" systemów są identyczne (tzn. bazy danych), ale layouty (interfejsy) będą różne. W przyszłości planowane jest połączenie dwóch systemów w jedną bazę danych (bo tak chyba będzie najlepiej). I teraz zastanawiam się jak już przyszykować się na taką fuzję? Na pewno bazy danych muszą mieć identyczną strukture, ale co w systemie? Czy na początku skryptu porobić sekcję z zapytaniami i ją modyfikować? Czy porobić odopowiednie klasy do wywołania zapytań?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@mike_mech: nie wiem czy firmy tego typu lub tego należą do "kiepskich partnerów hostingowych.". A wiesz jak to jest z odszkodowaniami? Nigdy nikt nie będzie dawał w umowie 100% działania serwisu, nawet, jeśli to będzie, żędu 99,9% to w roku system nie będzie działał ok 9h - a to już są duże i wymierne starty.
Cytat A tak w ogóle: IMO lepszy sposób to jedna baza ... i.t.d. Też tak myśle, ale obawiam się, że nie wszyscy, szczególnie Ci, którzy za to płacą :/ Cytat I nie pchaj się w trzecią bazę danych jako połączenie, to kiepski pomysł. Dlaczego? Na pewno lepiej bylo by zrobić selecta. Cytat No, czas spać. Mówią że: Robota nie Gołota. Nie ucieknie. Ale wstać do niej i tak trzeba Pobódka!!! (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) @wojto: Cytat Skoro obie tabele beda mialy taka sama strukture, to ja to na poczatku bym rozwazyl mozliwosc polaczenia obu tabel w jedna. Nie tabele, tylko bazy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Dzięki za zainteresowanie, czekam na dalsze opinie. A może by się udało namówić na jedną bazę danych i na dwa różne serwery WWW+php? Może to by bylo lepsze rozwiązanie? Ten post edytował TomASS 26.09.2005, 17:22:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 21:29 |