![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainstalowałem ostatnio najnowszego mysql'a i nie wiedzieć czemu w phpmyadminie pojawila sie nowa kolumna, we właściwościach / strukturze pola o nazwie "Metoda porównywania napisów", wszędzie o wartości "latin1_swedish_ci", nie mam pojęcia co to jest, a gdy chcę wpisać jakieś polskie znaki w phpmyadminie to zostają one zamienione na "?"
macie w ogole jakieś pojęcie jak to rozwiązać, bo ja nie! tak więc proszę o pomoc, ponieważ nie moge nic robić ze stroną ![]() wielkie dzięki -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2004 Skąd: Legnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witka
Dzieki za podsunięcie pomysłu ze starszym phpmyadminem, bardzo mi pomógł i paru siwych włosów oszczędził ![]() problem miałem taki sam na serwerze kupionym kilka dni temu (nie wiem czy wypada/wolno podawać co to za firma) - phpmyadmin tam zainstalowany nie miał do wyboru opcji języka pl-iso-8859-2 i po imporcie bazy wcześniej wyeksportowanej z poprzedniego serwera (i sprawdzonej grzegżółką oraz PL-Konwerterem, że jest w 100% ISO) miałęm właśnie ? zamiast pl znaków. Próbowałem nawet podmieniać URL (a właściwie końcówkę) tak żeby wymusić znaki w iso-8859-2, przy imporcie wybierałem zestaw latin2 dla pliku itd... Po wyeksportowaniu bazy z tego nowego serwera programy do konwersji głupiały podawały mi raz zestaw znaków utf-8 raz AtariST ![]() Co dziwne u mnie również pomogło wgranie 'swojego' phpmyadmina 2.5.7 - w nim od razu miałem właściwy lang ustawiony, import bazy powiódł się i pl znaczki są poprawnie zakodowane. Niemniej system porównań jest wszędzie ustawiony na latin1_swedish_ci i nie bardzo wiem czy nie niesie to jakichś konsekwencji późniejszych... dodałem już dane do tej bazy za pomocą interfejsu www (oscommerce) i jest ok... Na koniec jeszcze raz dzięki ![]() -------------------- palikowski.net - zaplątany w sieć | basoofka.net - basowi gitarzyści mile widziani | elimu.pl - cms/lamp - wideo instruktaże
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 20:02 |