Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Obsluga pola wyboru w formularzu, problem z wykonaniem
ppsi

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam

Jestem w trakcie robienia formularza i napotkałem się na taki problem którego nie potrafię sam rozwiązać.
A wieć mam zrobione pole manu do wyboru województwa oto kod w HTML:
Kod
Wojewodztwo: <br>
<select name="wojewodztwo" > <option  value="brakwojewodztwa"> <option  value="wielkopolskie">wielkopolskie <option  value="podkarpackie">podkarpackie <option  value="malopolskie">malopolskie <option  value="zachodniopomorskie">zachodniopomorskie </select>

Chce aby zrobić kiedy użytkownik wybieże odpowienie wojewodztwo zostanie wyswietlone raz jeszcze cale pole menu z wojewodztwami lecz bedzie zaznaczone pole ktore wybrał użytkownik. Oczywiście wyszystko w php.Jak coś takiego zrobic? prosze o pomoc.Pozdrawiam cale forum.papaptki
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
ppsi

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Tak nospor mam zrobione caly formularz w HTML wyglada tak:
Kod
<form name="formularz" method="post" action="mail.php">

...
Kod
Wojewodztwo: <br>
<select name="wojewodztwo" > <option  value="brakwojewodztwa"> <option  value="wielkopolskie">wielkopolskie <option  value="podkarpackie">podkarpackie <option  value="malopolskie">malopolskie <option  value="zachodniopomorskie">zachodniopomorskie </select><br>

...
Kod
<input type="submit" name="submit" value="wyślij">
<input type="reset" name="reset" value="od nowa">

</form

Tak w skrucie wyglada kod HTML
Natomiast php tak:
  1. <?
  2. if (empty($_POST['imie'])  || empty($_POST['nazwisko'])  ||  empty($_POST['miasto']) || empty($_POST['kod1'])   ||   empty($_POST['kod2'])  || empty($_POST['ulica'])  || empty($_POST['nrdomu']) || empty($_POST['nrmieszkania'])  || empty($_POST['rok']) || empty($_POST['dzien'])  || empty($_POST['kierunkowy']) || empty($_POST['nrtel']) || empty($_POST['email'])  || empty($_POST['kolor'])  || empty($_POST['regulamin'])  ||  empty($_POST['piosenkarze'])   ||  ($_POST['wojewodztwo'] ==  'brakwojewodztwa' )  || ($_POST['miesiac'] ==  'brakmiesiaca' )   || $_POST['komentarz']==""    )
  3. {
  4. echo '<form name=form method=post action=mail.php>';
  5. echo 'Nie wypełniłe&para; wszystkich pól formularza... uzupełnij brakuj&plusmn;ce pola<br>';
  6. }
  7. else
  8. {
  9. echo '<form name=form method=post action=mail.php>';
  10. }
  11.  
  12. ?>

...
  1. $intSelected  = ( empty( $_POST[ 'wojewodztwo' ] ) ) ? 0 : $_POST[ 'wojewodztwo' ];
  2.  
  3. $arrDistricts = array( 0 => '', 1 => 'wielkopolskie', 2 => 'podkarpackie', 3 => 'malopolskie', 4 => 'zachodniopomorskie' );
  4.  
  5. ?>
  6. <form method="post">
  7. <select name="wojewodztwo" >
  8.  
  9. <?
  10.  
  11. foreach( $arrDistricts as $intKey => $strValue )
  12. {
  13.     $strOption = '<option  value="' . $intKey . '"';
  14.     if( $intKey == $intSelected )
  15.     {
  16.         $strOption .= ' selected="selected"';
  17.     }
  18.     $strOption .= '>' . $strValue . '</option>';
  19.  
  20.     echo $strOption;
  21.  
  22. }
  23. ?>
  24. </select>
  25. <?

Tak to wyglada w skrucie w miejscach ... wiadomo jest dalsza cześć kodu której nie podałem ze wzgledu na dużą niepotrzebą ilość kodu. NOSPOR problem nadal ten sam.Kiedy wybiore w formularzu HTML wojewodztwo zrobie wyslij formularz sie przeladuje odpali sie mail.php i wyskocza wszystkie pola wlacznie z wojewodztwami w którym powinno być zaznaczone pole które wcześniej użytkownik wybrał.Natomiast efekt jest taki że obojetnie co zostanie wybrane w formularzu HTML po wysłaniu wyskakuje zawsze brakwojewodztwa. Cos chyba trzeba było by poprawić.Zrobiłem nospor nawet to co podałeś i efekt ten sam niepoprawny.Prosze o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.Z góry WAM dzieki i POZDRÓWKA

Ten post edytował ppsi 19.09.2005, 11:32:09
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.10.2025 - 08:50