![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaczalem czytac o Smarty i sie zastanawiam czy to jest wogole potrzebne. Na pierwszy rzut oka to tylko komplikuje zycie. Po co mam sie meczyc z templatami jak moge dac zamiast <title>{title}</title> <title><? echo $title; ?></title> Czy to sie Wam przydaje? Zastanawiam sie nad jego uzywaniem. Przekonajcie mnie
![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zwykłe szablony nie spelniaja moich żadnych podstawowych wymagan np. jezeli cala strona roznila sie tylko dwoma linijkami to trza bylo robic nowy *.tpl, tak samo bylo z petlami *.tpl zeby zaczac *.tpl dla petli i nastepny *.tpl aby zkonczyc (nie mylic z header body footer) - od tego wszystkiego az bolu glowy dostawalem.
No ale kiedy odkrylem SMARTY to mozna powiedziec WOW, tak mi sie spodobal ze az zmienilem juz skonczony projekt i nie zamiezam zaczynac nic innego bez szablonow. Mysle ze kazdy powinien sie przekonac o funkcjonalnosci np {section} {/section} . To wszystko daje mi przejzystosc i mozliwosc zmian w kazdej chwili bez zastanawiania sie nad tym - "po cholere ja kieddys uzylem tej zmiennej". W kazdym *.tpl mam "index" zmiennych do dyspozycji (skojazonych z szablonem ale niekoniecznie wykorzystywanych) i w oparciu o niego moge duzo zmienic w jednej chwili. To daje bardzo duza elastycznosc. Tak wiec bardzo polecam. A co do grafikow to hmm.. z doswiadczenia wiem ze jak taki zobaczy if-a to choroby dostaje, a jednak elastycznosc SMARTY-ego jest okupiona tym ze trza manuala znac co nie zawsze jest mile widziane wprzez graf.. moze ja mam tylko takiego pecha. -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:24 |