![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2005 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem, otóż mam stronkę która wyświetla tabelkę z danymi pobranymi w bazie a obok wyswietla wykres stworzony przez skrypt php korzystający z GD.
I tu jest wszystko OK. Kwestia leży w samym skrypcie, otóż pobiera on dane z bazy a login i hasło przechowywane są jako zmienne sesji. Obrazek generowany przez skrypt ma format png. Żeby wyświtlić obrazek w formacie png muszę wysłać nagłowek HTML
Jednak na samaym początku skryptu rozpoczynam sesję, tak więc już nagłowki zostały wysłane i te od obrazka nie są brane pod uwagę. Obrazek tworzy się poprawnie ale przeglądarka wyświetla go jako bitmapę a nie png co znacznie zwiększa jego rozmiar. Czy ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2005 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do bezpieczeństwa, to wiem że nie jest to dobry pomysł z tymi sesjami, ale ten projekt działa tylko w lokalnej sieci, która jest naprawdę dobrze zabiezpieczona i chodziło raczej o ograniczenie dostępu pewnej grupie użytkowników no ale to nie temat posta ;-) Poza tym zmienne w sesji przechowywane są w postaci zakodowanej (wprawdzie tylko base64 ale dla laika który potencjalnie może się do nich dobrać to już i tak czarna magia (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) .
A co do kodu to nie sądzę żeby był w nim błąd. po prostu w momencie rozpoczęcia sesji wysyłany jest nagłówek do html i kiedy skrypt próbuje wysłać nagłowek przy wyświetlaniu obrazka nie może tego zrobić. Kiedy nie korzystam z sesji tylko login i haslo do bazy wpiszę na stałe do skryptu to jest OK, obrazek wyświetla się w zadeklarowanym formacie (np. png). Jednak wówczas trzeba ręcznie odświeżyć stronę w przeglądarce aby dane na wykresie zostały zaktualizowane. Więc konkretnie chodzi mi o to czy istnieje jakiś spośob żeby ten nagłówek ostatni wysłać tak aby tworzony był obraz w prawidłowym formacie. Ten post edytował molecular 30.08.2005, 19:46:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 11:18 |