![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
napisalem sobie prostą klasę do obsługi MySQL, nie zamieszczam tego jeszcze w dziale oceny ponieważ to nic wielkiego, chciałbym jeszcze nad nią tochę popracować, co radzicie, przeglądałem troche kody podobnych klas, czekam na Wasze opinie myślę o jakiejś obsłudze błędów ponieważ narazie nie ma to żadnych zabezpieczeń pzdr
i użycie:
Ten post edytował mynio 22.08.2005, 21:43:07 |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(mynio @ 2005-08-21 19:04:47) ... getRow - jak myśle pobierałaby wiersz z bazy danych getArray - hmm getCol - kolumne getOne - hmm ... GetArray zazwyczaj pobiera wynik jako tablice asocjacyjna, gdzie indexy tablicy maja nazwy pol w tabeli. tablica jest oczywiscie wielo-wymiarowa. mozna zrobic modyfikacje pod tytulem ze zglowny index tablicy bedzie to powiedzmy klucz PRIMARY tablicy.
Wsszystko zalezy od zastosowan jakie sa potrzebne getOne - pobiera tylko jedna wartosc, zawsze pierwsza z brzegu. przydatne naprzyklad przy zliczaniu wierszy przy zapytaniach typu
Przy getCol moze zrobi generator zapytania naprzyklada podajac tylko nazwe kolumny i nazwe tablicy, ale za jednym zamachem utrudniamy limity, warunki itp. Wiec wykonujemy metode podobna do getOne, czyli ponieramy tylko jedna warosc z tablicy, zawsze pierwsza i wpladamy w polejne indexy. Tu mamy tablice jedno wymiarowa. Metod jakie mozna wykonac przy takiej klasie jest naprawde duzo, mozna to wszystko laczyc razem z obiektem zajmujacym sie cache'em. Klas do baz danych jest na tyle duzo ze oczywiscie mozna sobie cos wybrac. Ale jest to dobra rzecz do nauki i eksperymentow przy obiektach. Proste, przydatne chyba kazdemu. Ja osobiscie sie przekonalem ze uzywajac czyjejs klasy dla baz danych zawsze nadchodzi czas zeby ja chociaz troszeczke poprzerabiac (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Zycze powodzenia. O tym to mozna by prawie arta napisac, ale ja sie nie podejmuje, nie mam czasu juz na nic. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/Rkingsmiley.png) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 16:18 |