![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainstalowałem ostatnio najnowszego mysql'a i nie wiedzieć czemu w phpmyadminie pojawila sie nowa kolumna, we właściwościach / strukturze pola o nazwie "Metoda porównywania napisów", wszędzie o wartości "latin1_swedish_ci", nie mam pojęcia co to jest, a gdy chcę wpisać jakieś polskie znaki w phpmyadminie to zostają one zamienione na "?"
macie w ogole jakieś pojęcie jak to rozwiązać, bo ja nie! tak więc proszę o pomoc, ponieważ nie moge nic robić ze stroną ![]() wielkie dzięki -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Ja również borykam się z problemem kodowania polskich ogonków w MySQL. Podłapałem myśl yvana, że to phpMyAdmin jest winien i zrobiłem mały test. Mając plik *.sql wyeksportowany przez phpMyAdmin2.6.0-pl2 z bazy MySQL 4.0.x, zaimportowałem go z konsoli komendą "source /ścieżka/do/pliku/*.sql;" (wcześniej w konsoli wydajemy komendę "mysql", co wywoła znak zachęty MySQL'a) do bazy MySQL 4.1.12. Okazało się, że w bazie danych (przeglądanej przy pomocy phpMyAdmin) polskie znaki nie są już przedstawiane jako pytajniki, ale za pomocą innych znaków - nieogonków. Oto niektóre z nich: ³ - ł, ± - ą, ê - ę, ¶ - ś, æ - ć, ñ - ń ... Natomiast w przeglądarce jest wszystko w porządku, tam gdzie mają być polskie znaki, są polskie znaki. I teraz pojawia się kolejny problem: co się stanie, gdy wyeksportujemy powyższą bazę z MySQL 4.1.12 do pliku? W moim przypadku pojawiły się krzaczki nowego rodzaju, które po zaimportowaniu z powrotem oczywiście takie zostały i źle się wyświetlają. Podsumowując, import z konsoli, omijający phpMyAdmin, nie jest to dobre rozwiązanie. Pokazuje jednocześnie, że rzeczywiście phpMyAdmin bierze udział w problemie polskich znaków. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.08.2025 - 02:16 |