Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Intercepting Filter
bela

Administrator PHPedia.pl

Grupa: Developerzy

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Powiedzcie mi czy dobrze myśle o tym wzorcu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Mamy sobie FilterManager, i do niego ładujemy filtry (::addFilter, config xml, nie ważne jak). Filtry mogą się wykonywać przed lub po wykonaniu akcji. Przykład filtra : StartOutputBufferingFilter, AuthorizationFilter, CacheFilter. I na przyklad CacheFilter stwierdza, że mamy swieży cache i czy może on zaprzestać wywoływania akcji ? Albo AuthorizationFilter, wywoła akcje loginForm ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Vengeance

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam pewne pytanie związane z tym wzorcem. Możliwe że w złe miejsce "wsadzam" obsługę tego typu rzeczy, ale poinformujcie mnie o tym :]

Przykładowa aplikacja, dodajemy kilka filtrów w tym filtr odpalający podaną przez użytkownika akcje. Wszystkie filtry w którymś tam momencie wywołują $this->NextFilter(); co powoduje przejście do kolejnego filtra.

Jak przy takim schemacie umożliwić jednemu filtrowi wstrzymanie uruchomienia innego. Np. akcja sprawdza autoryzacje, ponieważ użytkownik jest niezalogowany zostaje uruchomiona akcja Login a nie podana przez użytkownika w parametrze akcja DeleteNews.

Ale co ważne, cała reszta filtrów ("w dół") muszą być odpalane (np. filtr od Bemchmarka liczący czas musi być odpalony na samym końcu).
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.10.2025 - 01:41