![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2003 Skąd: Szczecin->niebuszewo->*(next to window) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze to i gdzies bylo ale jesli tak to mi umknelo
![]() W sumie moj obecny sposob rozumienia i przechowywania akcji jest taki: akcja to jedna metoda danej klasy metody w tej klasie wykonuja podobne zadania np. wyswietlanie newsow, artykulow. Wszytkie akcje/metody o podobnym dzialaniu grupuje w kasy ale nie ejstem pewnien slusznosci tego rozwiaania. U mnie akcje sa kompleksowe, to znaczy ze jedna akcja wykonuje wszytkie operacje jednego requesta, nie mam lancucha akcji ale moze go wprowadze. I zasadnioczo moje pytanie brzmi czy jedna akcja to powinna byc jedna klasa? jesli mialbym lancuch akcji to spowalnialo by to kod bo bym musial np. 10 inludow robic. Jesli zrezygnuje z lancuchow akcji i pozwole jednej akcji utworzyc dane dla widoku to wtedy strategia jedna klasa jedna akcja moze przyniesc przyspieszenie interpretacji kodu. Jak Wy to robicie? ![]() ![]() -------------------- Jeśli życie to kara to nieźle nabroiłem ;-)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja stosuje podobnie tzn klasy sa hermetyczne sluza do konkretnych celow, oddzielna dla artow, newsow, produktow itp. wewnatrz danej klasy sa metody (akcje) wykonujace zadania, hermetyczne dlatego ze np. caly modul newsy zamkniety jest w konkretnej klasie i tylko ona jest potrzebna do dzialania newsow
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 16:12 |