![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pytanie, ponieważ będe budował pewną stronę od zera i zastanawiam się co jest lepsze, zastosowanie ramek w celu podzielenia strony czy raczej tabeli. Wszyscy znajomi informatycy są zagorzałymi zwlennikami tabel, ale mi się wydaje że jesli zasosuję ramki to nie będzie trzeba niepotrzebnie wszytywać wszystkiego przy zmianie podstrony, a jedynie to co naprawde potrzeba i tylko do jednej ramki. Czy może mi ktoś powiedzieć czy jest jakiś powód ( poza rzekomym brakiem indksowania przez wyszukiwarki ) używania tabel zamiast ramek? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(php programmer @ 2005-07-23 17:31:31) Jak nie są w standardach skoro wszystkie przeglądarki je obsługują. 1. iframe wpadło ze standardu przy XHTML'u 1.1. 2. <center> też działa, a w standardzie nie jest (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) A co do tematu. Nie powinien on brzmieć "Ramki kontra tabela", tylko "Ramki kontra div". Nie powinno sie porównywać ramek do tabelek ponieważ służą do dwóch całkiem innych rzeczy: ramki - dołanczanie innego dokumentu, tabelki - prezentacja danych o naturze/formacie tabelarycznym (a to że ludzie je wykożystują do budowy struktury strony, to co innego, nie powinno sie tego robić). Do budowy struktury powinno sie używać elementów blokwych - do tego one są stworzone. Wybór sprowadza się do: iframe czy div. A to już dyskusja bliska "HTML czy XHTML". O tym z kolei było wiele razy na forum. Ja osobiście nienawidzę ramek. Ponieważ: - utrudniają serfowanie po stronach; - jak wcisnę "Odśwież" to działa do ramki głównej i odświerza się wszystko to co akurat nie powinno; - skoro wypadły w standardzie XHTML to powinno dać do myślenia: "Czy używanie ich jest kierunkiem w przyszłość i inwestycją w swój rozwój, czy pozostaniem we wcześniejszej epoce?" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 15:02 |