![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2005 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przerabiam pewien engine, który jest oparty na szablonach w plikach tpl, nie wiem czy ten format pliku obsługuje php, poniewarz wstawiając do niego komende wywołująca newsy z penego systemy poprostu nie działa:
Kod <? $newspath = "news"; include("$newspath/show.php"); ?> pliki tpl znajdują się u mnie w foldrze templates. a php w katalogu głównym, wsztrskie pliki z tą komendą w foldrze templates wywołuja prawidłowo newsy, tylko w index.tpl, ktory jest stylem strony głównej zamaist newsów nie wyswietla się nic. Bardzo mi na tym zależt, tak więc ogromnie licze na waszą pomoc.... Pozdrawiam P.S zminne są wywoływane normalnie ( {$cos tam} itp...) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do obsługi plików .tpl potrzebujesz parsera szablonów. Bo to są w rzeczywistości szablony.
Nie napisałeś jakiego systemu szablonów używasz, ale po przykładzie zmiennych, jestem pewien że to Smarty. php bezposrednio nie wykonuje szablonów, jak wspomniałem robi to parser. Do plików .tpl nie możesz wstawic bezpośrednio kodu php dlatego nie działa. Poczytaj sobie o Smarty a dowiesz się więcej i zrozumiesz zasadę działania. A jeżeli chcesz wstawić jednak ten kod to czytanie zacznij od: {php} |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 10:38 |