![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Często zdaża się, iż aby uzyskać maksymalnie "user-friendly" interfejs robimy coś takiego: Użytkownik wypełnia dane w formularzu i go wysyła. Jeśli wystąpią jakieś błędy, nad formularzem zostaje wyświetlony odpowiedni komunikat, lecz wszelkie wprowadzone przez usera dane pozostają wpisane w pola formularza. Jak Wy rozwiązujecie tego typy problem? Wspomne tylko, iż chodzi mi o rozwiązania obiektowe i maksymalnie elastyczne... bo na if-ach to nie problem coś takiego zrobić "by tylko działało". Może posiadacie jakieś gotowe klasy / biblioteki? Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jestem przeciwnikiem tworzeniu wielu nie potrzebnych klas, jeżeli klasa jest dobrze zrobiona. To nei będzie trza dopisywać różnych pobocznych klas. Powiedz po co mi czemu tworzyć 10 klas, jak wszystko może być w jednej połączone i spójnie działające? I tym uświadamiasz nam wszystkim, że piszesz wyłącznie Klasy i korzystasz z obiektów... To nie równa się pisaniu Obiektowego kodu! Gdybyś chciał wiedzieć, zadaniem OOP jest właśnie rozbicie wszystkiego na małe, niepodzielne zadania. Zadania te mają spełniać poszczególne klasy tak by kod był możliwy do łatwej edycji czy też wykorzystania w innych projektach! Pisanie wszystkiego w jednej klasie jest największą głupotą jaka może być wg mnie! Wiele osób korzysta właśnie z gotowych bibliotek czy własnych klas do Walidacji, Systemu Szablonów, Genrowania Formularzy (w tym wielostronicowych). Zadaniem tego wątku miało być wspólne obmyślenie optymalnej metody połączenia wszystkich tych zadań. Jeśli więc nadal nie masz nic sensowengo do powiedzenia w temacie, prosze pozostań obserwatorem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 03:41 |