![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Buduje baze do ktorej przez formularz na stronie kazdy uzytkownik moze dodac swoj "obiekt" (pola z nazwa obiektu, adres, itp.) na 30 dni (pozniej obiekt zostaje zablokowany - tj. nie wyswietla sie w bazie obiektow). Uzytkownik moze dodac kilka swoic obiektow ale chce zabezpieczyc przed ponownym dodaniem tych samych obiektow po tych 30 dniach. Nie wiem na podstawie jakiego pola (co porownywac) to zrobic. Przeciez moze byc duzo obiektow o tym samym adresie lub nazwie wiec te pola odpadaja.... bede wdzieczny za jakiekolwiek wskazowki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tabela1 - to dane klienta a Tabela2 to dane obiektow - rowniedobrze mozna je nazwac "Klienci" i "Obiekty" ale to chyba nie jest najwazniejsze.
Oczywiscie w Tabeli Obiektow bedzie pole z data dodania (pobieranie daty oczywiscie z serwera w momencie dodawania). Wydaje mi sie jednk ze nie to jest tutaj najwazniejsze (oczywiscie moze sie myle). Czyli: Klienci: Imie, Nazwisko, Mail, Tel, Kod, Miasto, Ul., DataDod. Obiekty: Miasto, TypOb., Ul., Kod, Tel., Mail, WWW, Opis. W obydwu Tabelach wystepuja pola przechowujace np. mail - ale to dlatego, ze tab klientow zawiera informacje tylko dla mnie, natomiast tab. obiektow prezentuje informacje wyswietlane na stronie. Mysle ze to wystarczy do opisania sedna sprawy. 30 dni oczywiscie sprawdze na podstawie daty dodania wpisu tyle, ze tak jak juz wspominalem ... jak zabezpieczyc przed ponownym dodaniem. Jeszcze raz dzieki za pomoc |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 01:08 |