Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zabezpieczenie servera, Na Windows'ie
Ccn

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (30%)
XX---

Mam server na Windows XP Professional SP2, system plików FAT32, wersja php 4.3.11, wersja apache 1.* (niepamiętam ile).

Server jest dla sieci lokalnej, safe_mode = On, register_globals = Off.

Skrypt rmdir('c:/windows'); zwraca Permissions Denied, ale np. unlink('c:/windows/jakiś_plik_systemowy'); już nie. Łatwo mi rozwalić komp. Da sie to jakoś zabezpieczyć (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) ? (Chciałbym tak, żeby skrypty nie mogły operować na plikach, które znajdują się wyżej niż katalog domowy użytkownika)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
FiDO

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

No niestety z tego co mi wiadomo nie da sie zrobic tego na tyle fajnie, ze ustawisz sobie UserDir w apachu, a sciezki do open_basedir sie same poustawiaja automatycznie, wiec trzeba kazdemu userowi zrobic vhosta, cos na ten wzor:
Kod
<VirtualHost *>
    DocumentRoot c:\usr\krasnal\www\ibp
    php_admin_value open_basedir c:\usr\krasnal\www\ibp
    [...inne opcje VH...]
</VirtualHost>

<VirtualHost *>
    DocumentRoot c:\usr\krasnal\www\inny_user
    php_admin_value open_basedir c:\usr\krasnal\www\inny_user
    [...inne opcje VH...]
</VirtualHost>

itd.. dla reszty uzytkownikow.
Takie cos napewno zadziala, bo kiedys tak komus udostepnialem konto w akademiku i tez nie chcialem, zeby za bardzo sobie szalal. Nie pamietam w tej chwili, ale jestem prawie pewien, ze mimo tego open_basedir'a uzytkownik bedzie mogl sobie odpalic zewnetrzny program i z niego namieszac.. np. exec("del C:\\Windows\\jakis_plik"); dlatego dobrym pomyslem bedzie tez wylaczenie wszytkich funkcji umozliwiajacych odpalanie zewnetrznych procesow.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 22:03