![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałem włączyć obsługę bazy danych w php5 i w pliku php.ini usunałem średnik przed extension=php_mysql.dll
zrestartowałem apache'a i kiedy go teraz włączam widzę taki komunikat: Kod php startup: unable to load dynamic library /php_mysql.dll nie mozna odnalezc okreslonego modulu co zrobiłem źle? co jeszcze muszę zrobić żeby włączyć obsługę mysql przez php5? Pozdrawiam Ka-lolek Ten post edytował Ka-lolek 21.06.2005, 10:08:38 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie,
Twoje pomysly byly trafne, ale trzeba bylo zastosowac je wszystkie naraz, a ja juz tyle razy modyfikowalem te pliki, ze nie wiedzialem co bylo zmieniane , a co nie:) takze zainstalowalem od nowa i robilem wszystko pokolei. Napisałem sobie instrukcje jak to zrobić na przyszłość;) zamieszczę ją tutaj, to może na przyszłość nie będzie takich problemów:) Kod Włączanie obsługi bazy danych MySQL w php 5 ( dla systemu WINDOWS) - Tylko w wersjach php niższych od 5 obsługa bazy danych mysql jest już włączona domyślnie w innych wersjach trzeba postępować według poniższych wskazówek: - W php 5 (i wyżej) żeby włączyć MySQL trzeba: 1) Usunąć średnik przed extension=php_mysql.dll w pliku php.ini, który został przeniesiony do katalogu WINDOWS podczas instalacji php. 2) W tym samym pliku php.ini odszukać wiersz extension_dir = "./" i zamienić go na extension_dir = "C:\php-5.0.4-Win32\ext" . Jest to ścieżka do rozszerzeń php (m.in. php_mysql.dll) 3) Należy przenieść plik libmysql.dll z folderu, w którym jest php (np. C:\php-5.0.5-Win32) do folderu C:\WINDOWS\System lub/i(?) C:\WINDOWS\System32 teraz działa, ale pojawił się nowy błąd:/ prosze o zajrzenie tutaj: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=31...=0entry182129 i znajdzie mi ktos ten faq: "How do I add my php directory to the PATH on Windows" bo nie wiem gdzie moge tego szukac... (nie moge znalezc na php.net) jeżeli ten post zobaczy dr_bonzo , to proszę o podanie skąd wziąłeś ten opis, bo Ty zamieściłeś go na forum. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 16:46 |