![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taką funkcję:
[php:1:2461e9f8db]<?php function katalogi($nad,$pop="") { static $i; $dir=dir($nad); @chdir($nad); while($file=$dir->Read()) { $i++; if($file!="." && $file!="..") { #if($i>1200) #die(); if(is_dir($nad."/".$file)) { @chdir($nad."/".$file) or die("Brak katalogu $file!"); katalogi($nad."/".$file,$nad); chdir($pop); } else { echo $nad."/".$file."<br>n"; } } } } ?>[/php:1:2461e9f8db] i potem generuję z tego sobie drzewo. a) w jaki sposób zrobić, żeby podkatalog miał ID katalogu, podpodkatalog ID podkatalogu itd. ? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/cool.gif) czy da się posortować nazwy pliików wg alfabetu? c) czy da się zrobic, aby katalogi nadrzędne były na początku, tzn. na górze listy? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ok, rozumiem - w pewnych - konkretnych sytuacjach, możę to mieć sens.
Jesli jednak tworzysz skrytp pod konkretnie to zastosowanie, to czemu nie zrobić tego tak, 'jak należy'? Chyba nie muszę przekonywać do zalet przechowywania takich danych w bazie... To ja jeszczę wyjaśnię: skrypt został napisany początkowo w celu takim, że administrator sklepu chce dodać produkt i zdjęcie do niego, które jest już na serwerze. Zamiast pamietać nazwę do pliku i katalog, klika sobie i otwiera się okienko, w którym ma wygenerowane drzewko (przy pomocy JavaScriptu) katalogów i plików (począwszy od katalogu np. /sklep/foto/) i po kliknięciu w dany plik okienko zamyka się i uzupełnia formularz. Myslałem również o zastosowaniu tego skryptu do wskazywania miejsca uploadu. Dlatego nie ma sensu przechowywanie tych danych w MySQL. Natomiast zastosowanie jakie napisałem wcześniej powstało później, jest niejako skutkiem ubocznym tego skryptu - gotowe pliki nagrywam sobie na płytkę czy dyskietkę i w razie poszukiwania jakiegoś pliku/katalogu/aplikacji otwieram plik i szukam. To ma być takie proste rozwiązanie, bez zbędnych bajerów typu wyszukiwarka, sortowanie itd. Jeszcze napisz mi, o co chodzi z tym "jak naleeży"? W sumie skrypt jest chyba dobry? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 12:18 |