![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak niektórzy zapewne wiedzą, od dłuższego czasu pracuję nad phiendem 2. Niestety, po n-tym refactoringu i pisaniu wszystkiego od nowa jestem tym trochę zmęczony i raczej nie wydam tego kiedykolwiek o własnych siłach. Za to kod, który jest już napisany, bardzo mi się podoba i szkoda go marnować.
Więc poszukuję ludzi do współpracy. Główne założenia:
Co do samego MVC, kilka słów:
** jeżeli temat tutaj nie pasuje, można śmiało przenosić Ten post edytował hawk 30.05.2005, 20:02:11 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopominacie się podziału prac, więc należy się wam trochę działania z mojej strony.
Phiend2 jest, hmm, modularny, więc idea jest taka, że jedna osoba bierze "na tapetę" jeden komponent, który jest potrzebny i który trzeba napisać, albo - co gorsza - dopiero opracować i zaprojektować. Na razie zacząłem wrzucać kod do CVS na SourceForge (to samo repozytorium co stary projekt phiend). Docelowo chciałbym mieć repozytorium SVN i serwer z PHP5, na którym można postawić demo. To pierwsze SourceForge ma niedługo wdrożyć, to drugie pozostaje problemem. Jak ktoś ma konto na SF, mogę go przyłączyć do projektu phiend i wtedy można zmieniać kod bezpośrednio. Jak ktoś nie ma i nie chce mieć konta, może mi wysłać kod mailem, a ja wrzucę do CVS. Tak na marginesie, projekt będzie na LGPL, tak jak stary phiend. Konkretne zadania do wykonania: 1) Napisanie routera, który implementuje schemat URL typu http://www.example.com/index.php/nazwa/akcji/i/parametry. Zrobienie to tego i do GetParamRouter unit testów. - emilio 2) Dokończenie klasy BasicHttpResponse (kilka źle zaimplementowanych metod, brak tworzenia cookies). Dokończenie BasicHttpSession i ocena, czy to się trzyma kupy (bo ciągle nie jestem zadowolony z tego kodu). 3) Implementacja IHttpRequest, która zrzuca wszystkie dane do pliku XML. Druga implementacja IHttpRequest, która wczytuje wszystkie dane z pliku XML. W ten sposób można - teoretycznie - symulować dowolne żądanie (np. formularz) bez klikania w przeglądarce. 4) Dokończenie klasy wczytującej konfigurację pluginów i filtrów z pliku XML. 5) Rozwój koncepcji ConfigFactory - zwłaszcza XmlConfigFactory, składający konfigurację akcji z hierarchicznej struktury plików XML. 6) Uwierzytelnianie i autoryzacja. Ja się skłaniam ku koncepcji grup użytkowników, którym się nadaje prawa DENY albo ALLOW do akcji albo katalogów (modułów) z akcjami. Uwierzytelnianie powinno być oddzielone od autoryzacji. Warto zobaczyć, co już na ten temat zostało dobrego stworzone, zamiast pisać od zera. Tutaj duże pole do popisu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . 7) Niedługo powinienem skończyć szkielet phiend.logger - skrzyżowania error handlera z klasą do obsługi logowania. Wtedy będzie potrzeba napisania klas wyświetlających lub zapisujących błędy i inne komunikaty. Coś jak error-listeners ze starego phienda, ale mając PHP5 i mechanizmy Reflection można zrobić to znacznie lepiej. Ten post edytował hawk 20.06.2005, 11:40:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 15:22 |