![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Serdecznie witam wszystkich forumowiczów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Chciałbym napisać gre internetowa taka jak np.Ogame jestem srednim programistą interesujacy się php dlatego chciałbym się troche pobawić w stworzenie gry o podobnych zasadach.I tu z mojej strony wielka prosba czy sa jakies artykuły lub strony internetowe poswiecone programowaniu takich gier internetowych jakies kursy lub tutoriale moze ktos z was bedzie chetny pomogac mi bardzo prosze o pomoc. Aha i jeszcze jedno czy do napisania takiej gry wystarczy tylko jezyk php czy moze jakies inne jeszcze ? |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc!
W takich grach jak Ogame nie ma czasu, zeby bawić się w pętle albo liczniki. Odmierzanie czasu jest albo zrobione tak, ze jest tabela z polem czas i ID operacji (powiazanie do innej tabeli zawierajacej dane o tym co w tym czasie ma byc zrobione) i ta tabela jest zindeksowana i posortowana, tak, że wyszukiwanie pól o czasie równym czasowi bieżącemu jest bardzo krótkie. Mozliwe tez ze jest kilka tabel oddzielnie dla zdarzen bliskich (kilka minut) i zdarzen odleglych (kilka godzin) i sa one przenoszone gdy zachodzi taka potrzeba. Badz co badz to jest system czasu rzeczywistego, tak jak systemy operacyjne. Takze wiedza z tego zakresu moze Wam pomoc w zrozumieniu procesow dzialajacych w tej grze (np. kolejki, priorytety itp.) Prosze wtajemniczonych o potwierdzenie~! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 12:28 |