Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MVC] - Akcje "administracyjne", Wasze pomysły
radziel

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ostatnio, dość często rozmyślam nad różnorodnymi problemami, które napotkałem w swojej dotychczasowej karierze programisty.

Jednym z tych "problemów" jest dostarczenie klientowi pełnego interfejsu graficznego do obsługi jakiegoś serwisu. Wiadomo, pisanie tysiąca akcji (formularzy,list, itp.) nie leży do najprzyjemniejszych rzeczy. Prawdę mówiąc, ja tego nie nawidzę :-/. Najchętniej odesłałbym go do nauki phpMyAdmin/phpPgAdmin 'a (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) .

Chciałbym Was zapytać jak Wy, radzicie sobie z tą "częścią" dostosowywania systemu do wymagań klienta?

Sp 1. - piszemy wszystkie akcje administracyjne (narazie tak robię...)
Sp 2. - piszemy "generator formularzy" który generuje je wg. schematu przekazujemy mu nazwy pól,typy i opis a on generuje resztę. Wiadomo, formularz dodawania newsa i artykułu jest podobny ;] Korzyści? Odpadają nam już administacyjne akcje-widoki. Minusy? To się gryzie z samą ideą gdyż generator generuje widok...

Sp 3. - każda normalna akcja typu view. ma np. funkcję display() która pokazuje normalną treść oraz funkcja np. AdminDisplay() - widok dla administratora. Korzyści? Mniejsza ilość plików (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)

Macie jakieś inne pomysły?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
bigZbig

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ja na chwile obecna robie wszystko recznie. Staram sie tworzyc znormalizowane bazy danych dlatego tworzac jeden formularz zwykle musze "korzystac" z kilku relacji. Pobieram informacje do selectow, zapisuje dane z formularza. Lubie miec porzadek i staram sie dbac o bezpieczenstwo. Tak czy inaczej QuickForm jest dla mnie zbyt duzym uproszczeniem w negatywnym tego slowa znaczeniu.

Staram sie oczywiscie ulatwiac sobie robote. Staram sie pisac w miare uniwersalny kod do wielokrotnego uzytku. Podjalem tez probe napisania klasy, ktora na podstawie definicji tabel i ich wzajemnych relacji bedzie zdolna wygenerowac zapytanie sql dodajace, usuwajace lub zmieniajace wpis. Przy czym wczesniej sprawdzi czy wymagane dane są podane i czy ich format sie zgada. Klasa ma tez zaimplementowany prosty mechanizm antyflodowy uniemozliwiajacy dodanie dwoch identycznych, bezposrednio po sobie nastepujacych wpisow (np. przez odswierzenie strony). Narazie moje rozwiazanie jest malo elastyczne i czasmi sie zastanawiam czy mi ulatwia prace (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) czy raczej wrecz odwrotnie. Szczegolnie upierdliwe jest to definiowanie tabel i wymaganych wartosci. Mam jednak w planach automatyzacje tego procesu poprzez odczytanie definicji tabel zapisanych w formacie sql.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.10.2025 - 22:26