![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Serdecznie witam wszystkich forumowiczów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Chciałbym napisać gre internetowa taka jak np.Ogame jestem srednim programistą interesujacy się php dlatego chciałbym się troche pobawić w stworzenie gry o podobnych zasadach.I tu z mojej strony wielka prosba czy sa jakies artykuły lub strony internetowe poswiecone programowaniu takich gier internetowych jakies kursy lub tutoriale moze ktos z was bedzie chetny pomogac mi bardzo prosze o pomoc. Aha i jeszcze jedno czy do napisania takiej gry wystarczy tylko jezyk php czy moze jakies inne jeszcze ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mnie bardziej nurtuje co robic jak jeden oleje a drugi czeka :-)
Koncepcja jest taka aby co 30 sekund (np) zmieniala sie tura czyli wykonuje ruch gracz 1, wtedy dopiero moze wykonac ruch gracz 2, i tak na przemian. takich tur moze byc bardzo duzo wiec potrzebne jest ograniczenie czasowe aby jedna bitwa nie trwala 3 godzin. Wpadlem na pomysl aby zastosowac ograniczenie czasowe. I tak jak jeden bedzie sie guzdral to serwer wykona za niego ruch a gracz po przeciwnej stronie dostanie zielone swiatlo na swoja akcje. Po jej wykonaniu znowu czeka okreslony czas widzi efektu dzialania przeciwnika i wykonuje swoja akcje. Nie bylo by problemu jakby gracz walczyl z przeciwnikiem komputerowym bo moze wtedy myslec i dumac pol dnia, ale w scenariuszu dopuszczamy do walki czterech graczy na raz i tu nie mozna dopuscic do rozgrywki szachowej ;-) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 09:20 |