![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Serdecznie witam wszystkich forumowiczów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Chciałbym napisać gre internetowa taka jak np.Ogame jestem srednim programistą interesujacy się php dlatego chciałbym się troche pobawić w stworzenie gry o podobnych zasadach.I tu z mojej strony wielka prosba czy sa jakies artykuły lub strony internetowe poswiecone programowaniu takich gier internetowych jakies kursy lub tutoriale moze ktos z was bedzie chetny pomogac mi bardzo prosze o pomoc. Aha i jeszcze jedno czy do napisania takiej gry wystarczy tylko jezyk php czy moze jakies inne jeszcze ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rogrog, jakos nie widze aby Twoj pomysl roznicl sie bardzo od tego co napisalem, ani byl jakos prostszy
Na szczescie co do jednego sie zgadzamy, gra powinna byc oparta na akcjach / zdarzeniach. I zdarzenie powinno byc obliczony dopiero gdy nadejdzie wlasciwy czas. Ale jak sie przyjzec troche uwaznie, to przeciez takie zdarzenie nie musi byc wykonane dokladnie w okreslonym momencie. Najwazniejsze jest aby bylo wykonane po okreslonym czasie, przed tym jak bedzie potrzebne i zeby zdarzenia byly wykonane w odpowiedniej wzajemnej kolejnosci. A nie wiem czy jest sens trzymac sie tego zeby zdarzenia byly wykonywane o scisle zaplanowanej poze. Zdarzenia powinny byc wykonywane tak jak pasuje i zeby graczom sie wydawalo ze sa dokladnie o wyznaczonej poze. A natura takiej gry jest bardzo rozproszona, i imho pierwszenstwo w wykonywaniu zdarzen powinny miec te ktrore sa w tej chwili najbardizje potrzebne - czyli te ktorych gracze wlasnie buszuja po stronie - gdyz nie ma sensu aby serwer lcizyl teraz cos tysiaca innych graczy, jak ktos wlasnie czeka na wynik bitwy... Tak samo jak ktos zawali serwer duza iloscia roboty to on bedzie przede wszystkim czekal - na wykonanie skryptu ktory musi cos dla niego poprzelcizac. Jedynie najbardziej zalegle akcje powinny byc robione przez serwer regularnie, zeby nie bylo lagow, u graczy ktorzy od dluzszego czasu na strone nie weszli. Ten post edytował tarlandil 2.06.2005, 17:46:39 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 18:42 |