![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Serdecznie witam wszystkich forumowiczów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Chciałbym napisać gre internetowa taka jak np.Ogame jestem srednim programistą interesujacy się php dlatego chciałbym się troche pobawić w stworzenie gry o podobnych zasadach.I tu z mojej strony wielka prosba czy sa jakies artykuły lub strony internetowe poswiecone programowaniu takich gier internetowych jakies kursy lub tutoriale moze ktos z was bedzie chetny pomogac mi bardzo prosze o pomoc. Aha i jeszcze jedno czy do napisania takiej gry wystarczy tylko jezyk php czy moze jakies inne jeszcze ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sam gram w Ogame i mocno się zastanawiałem jak ta gra jest stworzona. Pierwsze co mi się nasunełedo głowy że jest to serwer napisany w jakimś języku (php, C , C++ , perl.. etc.. ) Serwer ten otwiera port..i nasłuchuje... jesli dostanie od clienta nakaz wywolania czegos odpala timera swojego lub jakas funckje lub wysyla cos do niego itp.. Oczywiśćie wszystko na klasach.. a Savy i Loady pracują na bazie.. Bo jeśli 100 Osób na UNI nagle kliknie na Flote.. To to jest 100 zapytań do bazy.. Co już sprawa że server musi być dobry.. i na szybkim łączu.. dlatego nie wydaje mi się o że cała ta gra jest oparta jedynie na php+JS+MYSQL i wszystko co robi użytkownik są to zapytania do bazy..
Tak jak mówie. Uważam że jest Server jeden Który Savy i Loady ma w bazie, a wszystko inne w klasach. I w przypadku np. ataku Uruchamiany jest specjalny timer dla tego gracza.. który jak dojdzie do 0, uruchamia funckje itp... Przedewszystkim wszystko odbywało się na klasach.. Namieszałem troche.. ale wydaje mi się że to tak jest.. Ktoś się ze mną zgadza? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif) Pozdro Edit: Co do tego linku.. To ta książka jest jedynie do nauki.. Nauczy cię napisać szachy ... nic więcej nie wnosi ciekawego.... Sam ją kupiłem z nadzieją i się troche przeliczyłem.. Ten post edytował slepy 30.05.2005, 17:13:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 01:31 |