![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak najlepiej zabezpieczyc swoje rozwiazania przed kradzieza.
Przypuscmy ze siedzicie nad swoim programem pare miesiecy i sprzedajecie go jakiejs firmie na zasadzie licencji, gdzie zawieracie infomracje ze nie moga kopiowac ani sprzedawac, itp. Umieszczacie na serwerze firmy. Skad macie wiedziec co sie dzieje dalej z systemem i czy postanowienia z umowy nie zostaly naruszone i jakis informatyk z firmy sobie tego nie skopiowal i nie sprzedal 2 informatykowi a ten podpisal sie pod systemem i sprzedawal go jako swoj. Jak byscie zaprojektowali system kontroli "lokalizacji" systemu. Myslalem wstepnie o zakodowanym skrypcie javy, ktory otwieral by lokalizacje z mojego serwera, a serwer zczytywal by adres z ktorego zostaly pobrane dane. Niby proste rozwiazanie, ale latwe do wykrycia. Inny sposob to uruchomienie programu ktory by sie laczyl z naszym skryptem, ale wtedy musial by on byc ukryty w php, i latwo by go mozna bylo usunac. Macie jakies inne pomysly ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
swoj system sprzedaje powaznym klientom wiec w umowie licencyjnej zawieram odpowiednie punkty apropo kopiowania, sprzedawania itp.
skrypt jedynie informuje mnie ze program zostal przeniesiony, i wtedy moge podjac odpowiednie kroki prawne by ukarac licencjonobiorce za udostepnienie aplikacji osobom 3, lub za nie wypelnienie umowy. licensjonobiorca musi sie zgodzic na warunki umowy, inaczej nie dojdzie do sprzedania licencji czyli samego systemu nie chodzi o jako takie zabezpieczenie, ze nikt procz mnie tego nie uruchomi, jedynie o informacje co sie dzieje z systemem. Ten post edytował ElemenT 14.05.2005, 12:59:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 09:39 |