![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 435 Pomógł: 40 Dołączył: 16.02.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam plik dane.txt o takiej treści:
4||Wrocław||Wroc 3||Gdańsk||Gda 42||Kraków||Krak I nie wiem jak zrobić, żeby po wywołaniu skryptu zwiększał on np. w drugiej linijce wartość 3. Wiem, że trzeba to jakoś zrobić z funkcją explode, ale nie wiem jak :-(. Pomocy!!!!!! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2002 Skąd: Pruszków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Masz gotowca.
[php:1:df7558512d]<?php $ktora_linijke_zmienic="2"; $plik=file("dane.txt"); // otwierasz plik $dane=explode("||",$plik[$ktora_linijke_zmienic]); // dzielisz linijke miedzy "||" czyli $dane[0]=3,$dane[1]=Gdańsk,$dane[2]=Gda $dane[0]++; // powiekszasz liczbe o 1. w tym przypadku 3+1 $plik[$ktora_linijke_zmienic]=$dane[0]."||".$dane[1]."||".$dane[2]; // łączymy wszystko w jedna linijke. $plik_zap=fopen("dane.txt","w"); //otwierasz plik dane.txt do zapisu for($i=0;$i<count($plik);$i++){ fputs($plik_zap,$plik[$i]); //zapisujesz do pliku wszystkie linijki } fclose($plik_zap); // zamykasz plik. FINITO ?>[/php:1:df7558512d] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 13:24 |