![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
Witam,
Jestem ciekawy Waszych doświadczeń i sposobów zabezpieczania formularzy przed niebezpiecznymi wpisami (zaznaczam ze nie chodzi mi o to jak zrobić aby cyferek nie wpisać). Moje doświadczenie w tym zakresie jest znikome zaś literatura w tym zakresie też jest skromna. -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodałbym jeszcze bardzo staranną walidację danych (zarówno client-side jak i później server-side) w celu uniknięcia pułapek typu SQL injection czy Cross site scripting. php samo z siebie pomaga przez magic_qoutes ale sprawdzić nie zawadzi. A co do sprawdzania u klienta i na serwerze to na serwerze trzeba sprawdzać, bo JS można wyłączyć i w ten sposób probować przesłać jakieś sfabrykowane dane, a u klienta też warto sprawdzać, bo to oszczędza czas i nie wymaga przesyłania danych do serwera.
-------------------- Puklos
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:37 |