![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Wiki jest oczywiście piękne. Jedna rzecz mnie nie pokoi (pokoji?). Przy rozdzielczości 1024x768 tworzy się poziomy pasek przewijania na każdej ze stron wiki. Jest to doiść niewygodne i uciążliwe. Zamieszczam link do screenshot'a: http://share.liko.jportal.pl/wiki1.png. Proszę aby osoba odpowiedzialna (Bela_666) poprawiła to (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Proszę także inne osoby o wypowiadanie swoich uwag i problemów dt. Wiki Ten post edytował Liko 24.04.2005, 10:14:45 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
1. przekierowania:
Kod #REDIRECT [[Sessje]] gdzie sesje to oczywiście nazwa strony. 2. W pewnych przypadkach warto jest skorzystać z przekierowania (aliasu) jeśli chce się korzystać z jaiejś przyjażniejszej nazwy (te linki w nazwach FAQ są rzeczywiście przerażające) Warto jednak zachowywać tu dużą ostrożność, gdyż nadmiar przekierowań tworzy zbędny zamęt. W związku z tym warto pracować w ten sposób, że tworzy się jednoznacznie, ale krótkie nazwy artykułów (np. w miejsce "Słyszałem o sesjach. Co to jest? Jak ich używać? Gdzie znajdę więcej informacji na ten temat?" pojawia się nazwa Sessje) Podczas tworzenia linków do takich artykułów warto od razu korzystać z tych krótkich nazw - a więc w naszym przypadku link powinien wyglądać tak: Cytat [[ Sessje | Słyszałem o sesjach. Co to jest? Jak ich używać? Gdzie znajdę więcej informacji na ten temat? ]] 3. Wątpliwości co do nazewnictwa wydają mi się zupełnie niepotrzebne. W końcu żaden z użytkowników nie będzie eksperymentował z wpisywaniem w pasku adresów różnych słów z nadzieję, że akurat na coś trafi. Do tego są - wyszukiwarka - naprawdę dobrze się sprawdza - kategorie artykułów - świetne narzędzie, pozwalające na katalogowanie nie tylko artykułow ale również grafik i innych mediów. Co ciekawe możłiwe jest tworzenie całego drzewa kategorii, co również w znaczący sposób ułatwia przeglądanie materiałów. Kategoriie w prosty sposób rozwiazują problem zbierania materiałów - dlatego przypominam i zachęcam do pamiętania zawsze o dodawaniu informacji o nich do poszczególnych artykułów. A można to zrobić na 2 sposoby: - poprzez zapis [[kategoria: Bazy danych]] - przez wykorzystanie szablonu, gdzie takowy wpis jest zawarty (np. szablon {{FAQ}} zawiera informację o tym, że jest to [[kategoria:FAQ]] ) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 18:47 |