![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie
Mam pewien problem z podłączeniem się do bazy MSSQL z poziomu php. Jest to baza programu do obsługi firmy. Problem wygląda tak, że mam lokalnie uruchomiony serwer ale nie na localhost tylko np. \\SERWER\CDN_OPTIMA. Nie mogę w żaden sposób wykonać podłaczenia do bazy. Jeżeli skonfiguruje żródło ODBC to przez funkcje ODBC jestem w stanie się normalnie podłączyć i odczytać jakąś tabelę. Wolałbym jednak wykorzystywać operacje bezpośrednio na bazie. Jestem początkujący i nie moge sobie z tym poradzić. Prosze o jakieś sugestie |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdziłem w "Client Network Utility" i mam włączone Named Pipe i TCP/IP w zakładce alias mam dwa aliasy do protokołu TCP/IP,
1. Alias serwera: ATHLON i nazwa serwera ATHLON\CDN_OPTIMA 2. Alias serwera: ATHLON\CDN_OPTIMA i nazwa serwera ATHLON\CDN_OPTIMA Jak próbuje dodać dodać jeszcze jeden np. Alias serwera localhost i nazwa serwera: ATHLON lub IP np. 192.168.0.1 czy 127.0.0.1 to dalej nie mogę połączyć się z serwerem z poziomu php. Mam komunikat "Nie można połączyć" Czy mam dodawać w ogóle alias czy wystarczy, że mam włączone TCP/IP i powinno działać? Serwer jest uruchomiony na tym samym kompie, z którego próbuje uzyskać połączenie w php. W samym "silniku" bazy nie mogę znaleźć opcji do konfiguracji TCP/IP. Jak skonfigurować TCP/IP w "Server Network Utility"? Dziękuję za podpowiedź Pozdrawiam Rafał |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 03:06 |