![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie!
Jestem zdenerwowanym klientem wielu banków, które nie potrafią dostarczyć mi systemu bankowego działającego "online" z prawdziwego zdażenia. Bywają systemy bez bazy kontrahentów, albo inne wymagające wczytywania apletów java po każdej aktualizacji strony, niektóre są przeciążone - ciężko się wbić. Niektóre stosują jednorazowe hasła lub jakieś inne udziwnione metody dostępu do konta. Używam technologii php na codzień i zastanawiam się czy można zastosować php+MySQL do stworzenia profesjonalnego systemu dostępu do Banku?. Interesuje mnie jakie widzicie zagrożenia, jakie komercyjne moduły użylibyście do zabezpieczenia systemu. System miałby w prosty sposób dawać dostęp "online" do konta, możliwość realizacji krajowych i międzynarodowych transakcji, przewalutowań, z możliwością podpisu transakcji przez dwie osoby, dostępu do informacji o historii konta, sortowanie wyników wyszukiwania, wyszukiwanie danych itd. Czy może wiecie gdzie są stosowane podobne rozwiazania? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@patrycjusz:
Faktycznie, ja już sam nie wiem, o czym jest ta dyskusja. O wszystkim i o niczym. Jak php, to tylko front-end to systemu transakcyjnego. Ale pierwszy post był właśnie o systemie bankowym... no i baza danych potrzebna jest systemowi transakcyjnemu, nie interfejsowi webowemu. @SongoQ: IBM AFAIK nie robi systemów bankowych. Ostatnio uderzał do PKO BP razem z Temenosem, a po kupnie części PwC ma zaplecze do wdrażania. Ale nie robi samych systemów. A co do systemów opartych na plikach - to fakt, są takie. Nie twierdzę że są nowoczesne i wydajne, ale są. Na tym można zakończyć dyskusję o plikach i bazach danych. Cytat A firmy obslugujace banki biora taka kase. Jakby nie było warto, banki by nie płaciły. A że żaden bank nie pisze dla siebie systemu, to o czymś świadczy. Ba, prawie żaden bank nie podejmuje się wdrożenia samemu. Co do systemu mBanku, nie pamiętam szczegółów ani źródeł. Musiałbyś poszukać na stronie producenta systemu @serafin: MySQL to fizycznie nie są pliki tekstowe. W pewnym sensie oczywiście tak, ale tak naprawdę są to b-drzewa itd. A zwykły plik tekstowy to po prostu lista rekordów i tyle. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 10:55 |