|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam ponownie!
Mój problem polega na tym że potrzebuję zrobić system przeglądania wpisów, z których każdy ma jakąś kategorie główną i podkategorie. Liczba kategori i podkategori jest dynamiczna, użytkownik sam sobie je definiuje. PROBLEM : Jak wstawić takie coś do bazy MySqla? Jak potem stworzyć zapytanie, w którym wybieramy wpisy z danej kategori lub podkategori? Głównie problem polega na tym że do bazy trzeba wstawić więcej niż 1 podkategorie. Mam już kolumnę "Kategoria", myślałem nad stworzeniem drugiej kolumny "Podkategorie", ale co tam wstwaić? Stringi nazw kategori oddzielone przecinkami, potem ewentualnie rozbijać to przy użyciu funkcji expolde z php? Cały czas rozbijam się o to że w 1 kolumnie może być własnie te pare podkategori. Niestety nie mogę dodać sobie komumn "Podkategoria_1", "Podkategoria_2" itd. Myślałem nad typem enum... ale to chyba nie zda egzaminu. Moja pierwsza propozycja jest taka : Nazwy kategori zapisac jako string, rozdzielone przecinkami, kazda nazwa bedzie miala swoj znak konca i poczatku stringu, tzn. zapis bedzie mniej wiecej taki : @nazwa kategori 1@, @nazwa kategori 2@... itd gdzie znaki @ to poczatek i koniec stringu. Potem dajemy tylko wyszukiwanie przez SELECT i w WHERE dajemy 'Podkategorie' LIKE '@%nazwa kategori szukanej%@'. Może nawet obejdzie się bez %. Jakieś pomysły? Ten post edytował pc5 19.04.2005, 21:00:09 |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat(nospor @ 2005-04-20 06:55:16) tabela kategorie (kolumny): Cytat ID NAME .....jakies tam jeszcze jakie bedą ci potrzebne PARENT gdzie, ID to ID kategorii NAME - nazwa kategoriii ..... PARENT to ID kategori nadrzędnej do danej. Jesli to ID jest null, znaczy się że dana kategoria nie jest podkategorią innej. Jesli to id jest ustawione, znaczy że dana kategoria jest podkategorią innej o podanym ID. To jest dość powszechne stosowane rozwiązanie Przyznam się że nie za bardzo rozumiem. Sytuacja wygląda teraz tak że mam już stworzoną tabelę 'Katrgorie' i jest tam id i nazwa. Mam też osobną tabelę 'Wpisy' i tam mam kolumnę 'Kategoria' (możę być wybrana tylko 1), a potrzebuje do każdego wpisu dołożyć jeszcze podkategorie, może ich być nawet 100. Prosibłym o troszkę bardziej łopatologiczne wyjaśnienie tego rozwiązania. Z tego co zrozumiałem wychodzi na to że dana kategoria może być podkategoria innej itd, ale czy to nie jest zbyt ogólne? Chodzi mi o to by każdy wpis miał swój unikalny system podkategori i kategori. Przypisanie na stałe podkategori do kategori to nie problem. W głównej mierze chodzi mi o to by potem to łatwo zmieniac i nie konsturować trudnych zapytań do bazy. A może da się to jakoś zrobić za pomocą 2 zapytań? Sam już nie wiem. Pozdrawiam - KM |
|
|
|
pc5 Kategoria i podkategorie 19.04.2005, 20:40:16
nospor tabela kategorie (kolumny):
CytatID
NAME
.....jaki... 20.04.2005, 07:55:16
nospor W rozwiązaniu co Ci podałem dla danej kategorii mo... 20.04.2005, 10:41:27
pc5 Cytat(nospor @ 2005-04-20 09:41:27)W rozwiąza... 20.04.2005, 17:51:09
nospor Skoro już tak bardzo upierasz się przy swoim rozwi... 21.04.2005, 08:16:19
pc5 Wydaje mi się że znalazlem prostsze rozwiązanie, t... 21.04.2005, 12:49:08
nospor Twoje rozwiązanie ma poważną wadę.
Przykładowo:
Ż... 21.04.2005, 12:53:44 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 26.12.2025 - 08:18 |