![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie!
Jestem zdenerwowanym klientem wielu banków, które nie potrafią dostarczyć mi systemu bankowego działającego "online" z prawdziwego zdażenia. Bywają systemy bez bazy kontrahentów, albo inne wymagające wczytywania apletów java po każdej aktualizacji strony, niektóre są przeciążone - ciężko się wbić. Niektóre stosują jednorazowe hasła lub jakieś inne udziwnione metody dostępu do konta. Używam technologii php na codzień i zastanawiam się czy można zastosować php+MySQL do stworzenia profesjonalnego systemu dostępu do Banku?. Interesuje mnie jakie widzicie zagrożenia, jakie komercyjne moduły użylibyście do zabezpieczenia systemu. System miałby w prosty sposób dawać dostęp "online" do konta, możliwość realizacji krajowych i międzynarodowych transakcji, przewalutowań, z możliwością podpisu transakcji przez dwie osoby, dostępu do informacji o historii konta, sortowanie wyników wyszukiwania, wyszukiwanie danych itd. Czy może wiecie gdzie są stosowane podobne rozwiazania? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O w mordę. Wybaczcie, ale nie wiem, czy się śmiać, czy płakać. Pozwolę sobie na kilka słów krytyki:
Cytat("Druid") Używam technologii php na codzień i zastanawiam się czy można zastosować php+MySQL do stworzenia profesjonalnego systemu dostępu do Banku? php - pewnie że można. I co z tego? Nigdy nie napiszesz czegoś takiego. Jakbyś miał do pomocy całe forum, też nie napiszesz czegoś takiego. MySQL - system dostępu do banku nie potrzebuje bazy danych. System transakcyjny banku potrzebuje bazy danych, ale robienie tego drugiego w php byłoby objawem ciężkiej choroby umysłowej. Cytat("Druid") System miałby w prosty sposób dawać dostęp "online" do konta, możliwość realizacji krajowych i międzynarodowych transakcji, przewalutowań, z możliwością podpisu transakcji przez dwie osoby, dostępu do informacji o historii konta, sortowanie wyników wyszukiwania, wyszukiwanie danych itd. Czy może wiecie gdzie są stosowane podobne rozwiazania? Zdecyduj się. Prosty dostęp online do konta? SWIFT? Przewalutowanie? Podpis transakcji? Czy ty wiesz o czym piszesz? Po co ktoś miałby robić coś takiego w php? Cytat("null") php nie nadaje się do takich zastosowań ze wględu na bezpieczeństwo. Bezpieczeństwo to nie problem. Skalowalność i rozmiar aplikacji - tak. Cytat("Diwi") według mnie chyba asp jest najlepsze tak jak w mBanku Jesteś w stanie podać jeden argument? Cytat("SongoQ") Systemy bankowe dzialaja na bazach firmy ORACLE Które? Ja znam nawet system bankowy, który działa na plikach tekstowych. Cytat("DeyV") A co do rozmowy - w takim przypadku najważniejsza jest baza danych - ale i tak nie decydowałby o tym twórca systemu online, a projektant całego oprogramowania banku. Nie. Oprogramowania banku się nie projektuje, tylko kupuje gotowy i dostosowuje. Chciałbym zobaczyć bank, który sam projektuje swój system transakcyjny. Cytat A wtedy aplikacja online jest tylko jednym z elementow, wcale nie kluczowym (chyba że chodzi o bank strikte online - jak mBank) - a i wtedy oprogramowanie obsługi jest znacznie bardziej złożone. Aplikacja online nigdy nie jest kluczowym elementem. Nawet w przypadku banku online, jest tylko front-endem. Ciekawostka - system mBanku jest napisany w COBOLu. Cytat("patrycjusz") Na koniec dodam może tak, od kilkuuu gruuuubych miesięcy powstaje na bazie moich zleceń... Zlituj się. Nie negując jakości frameworka, nikt przy zdrowych zmysłach nie zrobi w oparciu o to systemu dostępu do banku. Cytat("patrycjusz") możesz też napisać tutaj link niech się wycenią Softax nie robi systemów bankowych... nikt w Polsce, AFAIK, takich nie robi. Softax tylko zrobił front-end webowy. Co też jest sztuką, ale do systemu transakcyjnego to się średnio ma. I taki front-end pisze się na konkretne zamówienie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 19:03 |