![]() |
![]() |
-Code46- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam!
Wkońcu natrafiłem na problem dotyczący kasowania danych z bazy mysql. Temat dotyczy bardziej bazy niż php ale mam nadzieję, że mi pomożecie.. Mam kilka tabel. Kasując informacje z jednej, muszę usunąć odpowiednie dane z innych tabeli. Wiem, że instrukcji DELETE nie można użyć tak jak select. Dla każdej tabeli należy wywołać osobno instukcję DELETE. Poczytałem sobi o trancakcjach i blokowaniu ale nie wiem jak to zastosować w praktyce. Chodzi mi o to, że gdy skasuję z tablei kont użytkownika, a z drugiej tabeli (tam gdzie mam dane o użytkownikach) nie uda się skaować odpowiedniego wpisu (np z nieznanych przyczyn) to tabelę z kontami doprowadzę do stanu z przed wykonani instrukcji DELETE, po to aby baza się nie posypała. Jak to zrobić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A tak apropo po co ten INDEX? PRzecież index służy do przyspieszania wyszukiwania.. Ale raczej nie jest niezbędny..? No wlasnie musi to byc. Cytat Mógłbyś podać przykład obsługi takiego błędu? Czy robić w pętle? Np próbuj usunąć podany wiersz dopóki się nie uda. Jesli zapytanie zwroci blad cofiesz transakcje i pokazujesz ladny blad userowi. Cytat Swoją drogą to na tabelach MyISAM też da się ładnie obejść problem niespójnośći Zawsze sie da (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Kwestia tylko jak to zaimplementujesz. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.10.2025 - 13:14 |