![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam problem ze sformuowaniem zapytania ...
mam dwie tabele: 1. kategorie - id - kategoria (np. 'niemiecki', 'programy') 2. download - id - kategoria (numery odpowiadajace dla kategorie.id) - plik (nazwa pliku) - nazwa (opis pliku) - wielkosc chcialbym teraz za pomoca najchetniej jednego zapytania, jezeli sie nie da, to dwoch (przypuszczam, ze petla w petli) wyswietlic to w takiej formie: Kod nazwa_kategorii1: i tak dalejnazwa_pliku | opis_pliku | wielkosc_pliku nazwa_kategorii2: nazwa_pliku | opis_pliku | wielkosc_pliku czyli podzielic najpierw na kategorie i pod nazwa kazdej kategorii wyswietlic pliki nalezace do tej kategorii. probowalem, ale nie wychodzi. wszystko bylo dobrze, dopoki mialem jedna tabele - kategorie i zamiast wartosci liczbowych w kolumnie kategorie mialem nazwy kategorii. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to znaczy, to co podalem w pierwszym poscie - nazwy tabel i kolumn, to czytac nalezy bez tych nawiasow.
to, ze dobrze jest nazywac klucze obce i glowne np. id_kategorie, to wiem, no ale tak jakos sobie utrudniam zawsze (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) no ale zmienilem juz nazwy kolumn: download: - id - kategoria - nazwa - opis - wielkosc kategorie: - id - kategoria twoje zapytanie dziala i nawet je rozumiem, ale nie wiem, jak mam je wykorzystac, aby wyswietlic je juz na stronie w takiej formie, jakbym chcial. poza tym, zwraca mi wszystkie rekordy, nie wiem, czy o to chodzi ... w formie uproszczonej chodzi mi o cos takiego: Kod nazwa kategorii1 nie wiem, jak to zrobic w php.wyswietlenie wszystkich plikow z tej kategorii nazwa kategorii2 wyswietlenie wszystkich plikow z tej kategorii itd. w tabelke wsadzic to zaden problem, ale nie wiem, jak wyswietlic (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) E D I T : wymyslilem cos, tylko zastanawiam sie, czy mozna to jakos skrocic. ja niestety nie mam zadnych pomyslow ...
Ten post edytował hmmm 5.04.2005, 19:13:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 06:43 |