![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
Uwagi, pytania zwiazane zwiazane z artykulem scannera "Apache i MySQL na Windows" proszę pisać w tym temacie.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odpowiadając na poprzedni tutaj post najprawdopodobniej w pliku konfiguracyjnym phpMyadmina config.inc.php masz niewypełnioną linię:
$cfg['Servers'][$i]['password'] = ''; ta linia musi być uzupełniona o hasło = 'hasło_do_serwera'; Może jeszcze trochę bla, bla, bla - ponieważ też nie bardzo znalazłem odpowiedzi w nwcie na zabezpieczenie phpMyAdmina trybem uwierzytelniania 'config' Zabezpieczyłem swojego phpMyAdmin-a przed całkowitym otwieraniem na innych kompach w spoób następujący $cfg['Servers'][$i]['host'] = 'localhost'; $cfg['Servers'][$i]['user'] = 'root'; $cfg['Servers'][$i]['password'] = 'hasło'; $cfg['Servers'][$i]['AllowRoot'] = TRUE; $cfg['Servers'][$i]['AllowDeny']['order'] blank to not use = 'deny,allow'; $cfg['Servers'][$i]['AllowDeny']['rules'] blank for defaults = array( 'deny root from all', 'allow root from localhost', 'allow root from 192.168.0.10/255.255.255.0', ); Są to najważniejsze linie konfiguracji dostępu roota - w końcu inni nie powinni nic tu zmieniać. Po co hasła!! Krótkie wyjaśnienie: $cfg['Servers'][$i]['host'] = 'localhost'; $cfg['Servers'][$i]['user'] = 'root'; $cfg['Servers'][$i]['password'] = 'hasło'; - wiadomo co to - bez wyjaśnienia $cfg['Servers'][$i]['AllowRoot'] = TRUE; - czy root może się logować $cfg['Servers'][$i]['AllowDeny']['order'] blank to not use = 'deny,allow'; - reguła (może metoda) zabezpieczenia, najpierw blokujemy, a następnie zezwalamy wybranym A teraz reguły dostępu do root-a $cfg['Servers'][$i]['AllowDeny']['rules'] blank for defaults = array( 'deny root from all', - zamykamy rota przed wszystkimi 'allow root from localhost', - pozwalamy logować się root-owi z maszyny lokalnej 'allow root from 192.168.0.10/255.255.255.0', - pozwalamy logować się root-owi z sieci z komputera o adresie 192.168.0.10 ); Nie muszę chyba tutaj mówić, że sieć w moim przypadku jest oparta o adresy IP. Nie wiem jak to by było gdyby adresy były przydzielane dynamicznie (nie mam gdzie tego sprawdzić) i nie chcę nikogo wprowadzać w błąd jak to by było w przypadku DHCP. Ale na pewno przy dhcp zadziałają te 2 reguły: $cfg['Servers'][$i]['AllowDeny']['rules'] blank for defaults = array( 'deny root from all', 'allow root from localhost', ); Dostęp będzie tylko w tym przypadku z maszyny lokalnej. Ten post edytował kasma 28.03.2005, 12:06:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 02:16 |