Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Błąd nr 127 z obsługi tabeli
krzemian

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ostatnio mam problem z MySQL'em - co jakiś czas (zdecydowanie za często), php w ogóle nie chce mi się połączyć z niektórymi tabelami. Przy próbie otwarcia zepsutej tabeli w phpMyAdmin dostaję "#1030 - Otrzymano błąd 127 z obsługi tabeli", w manualu MySQL na ten temat jest jedynie "Message: Got error %d from storage engine ", co mi niewiele daje, bo o ile mi wiadomo, jest to angielska wersja tego samego tekstu.

Przypuszczam, że problem wynika ze zbyt częstych operacji UPDATE, INSERT i DELETE, ale zbyt wielkiego nadmiaru danych w bazie nie było, po optymalizacji zawsze było ok.

A może chodzi o to, że podaję do bazy jakieś niebezpieczne dane? Chociaż to też raczej wykluczam, bo magic_quotes mam włączone.

Jakieś pomysły?

EDIT: Przy wywołaniu CHECK TABLE (przez phpMyAdmin) otrzymuję

Cytat
Nie można otworzyć pliku: 'tabela.MYD'. (Kod błędu: 145)
Size of datafile is: 160. Should be: 200

EDIT2: no i kolejny edit:) Teraz patrzę, że ten błąd pojawił się dopiero teraz, po wywołaniu zapytania CHECK TABLE, bo w tej chwili nie mogę nawet odczytać tabeli:/

Ten post edytował krzemian 26.02.2005, 14:25:28
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
kicaj

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

REPAIR naprawia 127, ale czasami usuwa ostatnie rekordy!

Blad 127 polega na tym, ze ostatnia akcja (INSERT, UPDATE), byla przerwana albo nie zakonczona! Czesto to wystepuje na slabych komputerach (czyt. ze slaba pamiecia), kiedy restart jest nieplanowany, a zapytanie wydawaloby sie juz dawno dobrze wykonane i zakonczone...
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 21:24