![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używając relację wiele do wielu, np.
ksiazka(idKsiazki primary key, tytul, ...) autor(idAutora primary key, imie, nazwisko, ...) autor_ksiazka(idAutora foreign key, idKsiazki foreign key) jako rozwiązanie problemu:jedna książka -> wielu autorów, jeden autor -> wiele książek. Moja baza wymaga (wg mnie) takiej konstrukcji, a o ile wyszukiwanie wg dowolnego parametru nie sprawia tu żadych problemów, to wyświetlenie wszystkich książek wraz z autorami jest chyba niemożliwe za pomocą jednego zapytania ![]() A nawet z użyciem kilu zapytań będzie kłopotliwe - jak się to robi ![]() ZAZNACZAM, ŻE INTERESUJE MNIE ROZWIĄZANIE GDZIE W WYNIKU ZAPYTANIA DLA KAŻDEJ KSIĄŻKI OTRZYMAM TYLKO JEDEN REKORD Do tej pory 'załatwiałem' to w ten sposób, że w tabeli dawałem pola typu enum('Tak', 'Nie') dla kryterium 'zastosowanie' - gdzie jeden model może mieć zarówno jedno, jak i np. 6 różnych zastosowań. To nawet do pewnego stopnie załatwiało sprawę - x kolumn enum('Tak', 'Nie') o nazwie takiej jak zastosowanie. Załatwiało do czasu kiedy okazało się, że nie znam pełnej listy zastosowań, i odkrycie każdego nowego wiązało by się z modyfikacją struktury bazy a co za tym idzie - wszystkich skryptów. Ten post edytował basurman 27.02.2005, 22:07:53 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:27 |