![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy takie rozwiązanie jest bezpieczne? A jeżeli nie, to czemu, jak zwiększyć bezpieczeństwo?
Co sądzicie o opcji updatowania haseł(zahaszowanych) w bazie ew. zewnątrznym pliku przy użyciu crona? A może jakieś znacznie lepsze pomysły? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@shima: Gdzie napisałeś "wszystkim"?
Cytat edno hasło wystarczy i już ono jest w passwd(shadow) - czy korzystanie z tego pliku (wymaga nadania skryptowi uprawnień, to jasne) jest bezpieczne. Jeżeli nie, to co mi ew. grozi i jak się przed tym ustrzec Chociaż dopiero później zorientowałem się, że nie rozważasz na poważnie opcji odczytu /etc/shadow przez skrypt php. Przepraszam za pochopną krytykę. Ale... Cytat Inaczej mówiąc - co może mi zrobić user bez konta na moim serwerze i mogący jedynie wywołać skrypt, który zwraca jedynie bool'a? Jakieś sugestie hawk? Jeżeli mówimy o "update pliku po zmianie hasła przez usera przez SSH", to w pewnych sytuacjach może. Wystarczy że twój skrypt odpalany w cronie uaktualnia hasła w zewnętrznym pliku na potrzeby serwisu www. Twój skrypt musi mieć prawo czytania takiego pliku, więc każdy inny skrypt też. W ten sposób każdy mający dostęp do serwera www może odczytać (przynajmniej cześciowo) /etc/shadow. Więc najlepiej byłoby przepisywać hasła z shadow od razu do bazy danych - tam przynajmniej są zabezpieczone przed swobodnym dostępem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 16:50 |