![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Niedawno zaczołem się zastanawiać, nad licencją plików graficznych, mam na myśli czy wogóle istnieje coś takiego, czy pliki wykonane w takich programach graficznych jak Photoshop, Paint Shop Pro można wykorzystywać do tworzenia grafiki na potrzeby stron internetowych komeryjnych? Owe pliki z tych programów będą importowane do formatów jpg, png. Czy taka operacja jest dozwolona, jak do tego się ma licencja, nie wiem jestem zielony w tym temacie, jeśli ktoś by mógł mi cos doradzić albo wyjaśnić co i jak? Pozdrawiam i czekam na wasze wypowiedzi. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@bela_666 - trial w doslownym tlumaczeniu oznacza - probny itd (moze tez w pewnym konteksci byc tlumaczone jako proces sadowy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) ) - wiec chyba sam sobie odpowiadasz na pytanie - do komercyjnego wykorzystania nalezy uzywac komercyjnych licencji.
@scarface - jesli chodzi o ten przytoczony artykul - to nie do konca zgodny on jest z prawda - na allegro byly(bo sam kupilem) wersje photoshopa oem'owe - ale wczesniej nierejestrowane, calkiem nowe i sprzedawane z np. myszka - na fakurke itd - co ciekawe z niemiec - z tym ze w wersji angielskiej - poza tym jednym spotkalem sie wlasnie na allegro z masa oszustow sugerujacych ze bede mogl zrobic update, ze bede mogl z tego legalnie korzystac w firmie - a probowali wcisnac wersje LE - chyba Lite Edition - np. dolaczane do skanera - ja zaryzykowalem kupilem wspomniana wyzej wersje - skonsultowalem sie z dystrybutorami ADOBE, a nawet napisalem do samego producenta - podalem mu klucz itd i spokojnie dostalem przyzwolenie na zrobienie upgrade'u do wersji CS - obecnie posiadam wersje 6.0 oem z upgradem do wersji CS - tu juz BOX zakupiony w pewnej hurtowni - calosc wyszla mi za troche ponad tysiac brutto - co pozowolilo mi zaoszczedzic 2500 zl - tak skazany bylbym na kupienie wersji pelnej. Podobnie jest z innymi narzedziami, ale trzeba 10 razy sprawdzic towar i dopiero go kupic. Co do zamknietego kola, zapomniales ze mozesz kupic to oprogramowanie i po sprawie - skoro wiesz ze dzieki temu zaczniesz konkurowac z innymi - wiesz takze ze zaczniesz zarabiac kase - jak palisz fajki odloz je na bok - wez kredyt i splacaj z kasy ktora bedziesz mial za fajki (30 * 5 zl = 150 zl / ms - chyba jakis bank na to pojdzie). Jak nie palisz cos napewno wymyslisz - wierze w Ciebie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) pozdrowka anas |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 15:41 |