![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Niedawno zaczołem się zastanawiać, nad licencją plików graficznych, mam na myśli czy wogóle istnieje coś takiego, czy pliki wykonane w takich programach graficznych jak Photoshop, Paint Shop Pro można wykorzystywać do tworzenia grafiki na potrzeby stron internetowych komeryjnych? Owe pliki z tych programów będą importowane do formatów jpg, png. Czy taka operacja jest dozwolona, jak do tego się ma licencja, nie wiem jestem zielony w tym temacie, jeśli ktoś by mógł mi cos doradzić albo wyjaśnić co i jak? Pozdrawiam i czekam na wasze wypowiedzi. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(anas @ 2005-02-24 20:05:45) ...legalne nie bedzie dlatego, ze zrobiles to w photoshopie a nie masz na niego licencji(to jest moje domniemanie - jesli masz licencje - komercyjna nie edu - to po co takie fikolki) - ale z udowodnieniem Ci tego bedzie problem - chyba ze ktos Cie przylapie na goracym uczyknku - np. posiadasz strone a jej layout masz tez na kompie zrobiony w PSD na pirackiej wersji PS - ale to tylko czysta teoria - nie wierze w nasze organy sprawiedliwosci az tak mocno. Jest jeszcze jedna rzecz - skoro ktos korzysta z pirackiego PS-a komercyjnie to nazywa sie to czysta kradzieza - a taka osobe zlodziejem - niczym nie rozniacym sie od tego co w rzadzie czy w supermarkecie - wiec decyzja nalezy do tej osoby.... @anas - Ja też nie wierze. Jednak jeśli coś sie zaczyna poważnie to warto mieć licencję.[...] Jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy, a jeśli używa się dwóch programów graficznych, jeden do obróbki drugi do tworzenia. Informacja o prawach autorskich będzie tylko jedna i przypisana programowi który ostatni zapisywał plik, a jeśli ten ostatni program będzie oparty o licencję Freeware? To plik zostanie zapisany legalnie, ale w nielagalny sposób. Jak to udowodnić? Chyba jak powiedziałeś nasze organy sprawiedliwości nie są aż tak dobre, i nie ingerują tak mocno. Szukając trochę w sieci natknołem się na coś ciekawego: http://www.cneb.pl/a/1670.html - czyli nawet wcześniejsze wersje, nie są do użytku komercyjnego i trzeba zapłacić - fakt mniej, ale to już nie to samo. ![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 20:59 |