![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
starałem się znaleźć rozwiązanie tu na forum, ale albo nikt nie miał takiego problemu, albo nie doszukałem :( Wygląda to tak: Napisałem pewien projekcik w php/MySql u siebie na Windzie 98 SE, przetestowałem na serwerze HomeNetu (czyli jakis linux o ile wiem) i zadowolony z siebie przesłałem wszystko klientowi, który powiedział, że nie działa - u klienta jest RedHat. Konkretnie, klient loguje się na stronę sklepiku i jeśli login i hasło są prawidłowe, to mu się wkłada do pieca ciasteczko zawierające uid, ważne przez 1 godzinę. Niestety u klienta ciasteczko albo się nie wkłada w ogóle, albo traci ważność np. po 45 sekundach albo po minucie - nie ma reguły. Czy ktoś z Was spotkał się z takimi objawami? Będę wdzięczny za sugestie gdzie szukać błędu. Pozdrawiam Olek |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
w odpowiedzi do postu Cudiego - klient tez ma register_globals na on juz to przerabialismy. Teraz zrobilem to tak: plik login.php (fragment) Kod session_start();
session_register("uid"); if($submit) { $qLogin=mysql_query("select uid, login, status from gklienci where login='$login' and haslo='$password'"); $value=mysql_fetch_row($qLogin); if($value[2]!='N') { if(mysql_num_rows($qLogin)) { if($login=='admin') { $_SESSION['uid'] = $value[0]; header("location:/gadget_adm/index.php"); } else { $_SESSION['uid'] = $value[0]; header("location:/gadget/index.php"); } } else { $badlogin=1; } } else { $nieaktywny=1; } } ?> plik header.php (sprawdzany przy kazdym wywolaniu strony) (fragment) Kod session_start();
if(!isset($_SESSION['uid'])) { header("location:login.php"); } wylogowanie - plik wyloguj.php Kod session_start();
session_destroy(); session_unregister('uid'); header("location:index.php"); Teraz mam nastepujace watpliwosci: 1. Czy powinienem przekazywac $uid w URL-u? 2. Czy mimo wszystko jakies cookie jest wysylane do klienta czy tez dane o sesji sa przechowywane tylko na serwerze. 3. Przy testach zauważyłem, że po kilku minutach od zalogowania musiałem zalogować się ponownie - przy cookie mogę ustawić ważność np. na godzinę a w przypadku sesji co mogę zrobić? Pozdrawiam wszystkich Olek |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 17:16 |