![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam taki format zapisu w pliku :
Kod 1/SYS|$$|wejscie|$$|droga|$$|ip|$$| bbbbb|$$|2/SYS|$$|droga3|$$|ip5|$$| Piszę skrypt do sprawdzenia czy wystepuje zapis w pliku Oto skrypt
Skrypt ma za zadanie sprawdzić w każdej lini czy jest w niej zawarty zapis w zmiennej $numer. Zmienna $numer może pojawiac się w róznym miejscu lini. Niestety skrypt nie działa , Nie mam pojęcia gdzie i w jaki sposób należy go zmodyfikować . Prosze o pomoc . Z góry dziękuję. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdaje sobie sprawę, że marudzę.
A le może jeszcze raz zapis w pliku np : Kod 1/SYS|$$|AAAA|$$|BBBB|$$|cccc|$$| DDDDD|$$|EEEEE|$$|2/SYS|$$|FFFF|$$| DDDDD|$$|EEEEE|$$|sssss|$$|3/SYS|$$|
Założenia skryptu: $numer może wystepowac w różnych miejscach w pliku, 1)umieszczenie zapisu pliku w tablicy (file), 2) przeszukuje plik linia po lini rozdzielając linijki na człony ( explode("|$$|" , .......), 3) szuka występowania $ numer, 4) jeżeli znajdzie -> echo "znalazłem", 5) jeżeli nie znajduje -> echo "nie występuje", 6) informacja o wyniiku wyszukiwania wyswietlan jest tylko raz dla wszystkich wyników (jeżeli $numer występuje kilka razy -> tylko jedna informacja). Niestety nie moge sobie z tym poradzić |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 02:14 |