![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chciałbym skonsultować pewien mój pomysł odnośnie trzymania i zarządzania artykułami w bazie (CMS), wymyśliłem coś takiego:
tabela articles, pola: id INT (PK) parent INT - id ojca artykułu, badź null gdy strona głowna children TEXT - id dzieci artykułu separowane dwukropkami, badź pusto typ INT - typ (artykuł, dział, link do innego id itp) autor INT, tytul TEXT itp łatwo jest to prezentować jako drzewko w panelu administracyjnym strony, łatwo też wygenerować "pasek nawigacyjny" na stronie lecz chciałbym poznać opinie forumowiczów odnośnie takiego rozwiązania |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
children TEXT - id dzieci artykułu separowane dwukropkami, badź pusto
to u gory nie jest specjalnie estetyczne. ja bym to upcahl do osobnej tabeli jesli juz musialbym trzymac id "dzieci". a o drzewkach jzu gdzeis bylo na forum i tam tez byl link do dobrego artykulu w sprawie. p.s knutha to mozna pociskac studentom ze niby to czy tamto, ale to hala jest. multum teorii, durnych wzorow etc. po cholere pisac ksiazke ceglowke jak mozna to opisac prosciej na kilkudziesieciu stronach, co by przecietny kowalski nawet zrozumial? walic teoretykow (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 06:20 |