![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam sobie pola o wymiarach 80x60 i chcialbym do nich wstawiac fotki.
i tu zaczyna sie moj problem. czy za pomoca javascripts moge sprawdzic wymiary fotki? jezeli tak, to jak? i czy da sie proporcjonalnie pomniejszyc fotke do pewnych rozmiarow, np. tak ze jezeli szerokosc byla wieksza od wysokosci, to wowczas pomniejszyc fotke tak, zeby szerokosc byla rowna 80 a wysokosc proporcjonalnie pomniejszona. i rowniez pytanie - jak? nie znam sie zupelnie na javascripts, swoich sil probuje w php, wiec prosze o wyrozumialosc i pomoc :) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, ale wtedy będziesz miał zdeformowany, a tego chcesz uniknąć. Może wystarczy, że sama szerokość bedzie musiała wynosić 80, a wysokość bedzie do tego dobierana proporcjonalnie? Wtedy obrazek będzie dobrze wyglądał. jeżeli też wysokość musi być ustawiona dokładnie na 60 to wtedy może zrobić tylko odrzucanie obrazków, które za bardzo odstają od proporcji.
Ja miałem tak, że żeby nie rozwalić układu tabeli zdjęcie produktu musiało mieć 220 i skalowałem wysokość proporcjonalnie do szerokość. Przy czym user przy uploadzie dostawał komunikat, że zdjęcie powinno mieć wymiary A x B, a to które on chce uploadowac jest za wysokie... Wszystkich nie zadowolisz:( |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 03:53 |