![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Grupowicze od pewnego czasu patrze na posty dotyczące porównań ASP i php. Jest w tym sporo racji. Ja pisze w obu i mam pytanie. Co musiałoby się stać abyście zaczęli pisac w ASP.NET. Czy jest cos co spowodowałoby rezygnacje z php i MySQLa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Pozdrawiam, Artur |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2003 Skąd: Londyn / UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@kszychu: Nie musisz kupowac windowsow zeby zaczac programowac w ASP.net (C#, VB etc.). Od dluzszego czasu istenieje opensourcowa platforma Mono z portami pod Linux'a, Mac OS'a oraz Windowsa.
Udostenpniaja oni takze ciekawe IDE pod linux'a Pod linuxem dodatkowo skorzystac mozna z modulu mod_mono dla apacha. Niestety projekt ten nie jest zbyt czesto aktualizowany. Pod windowsem smialo korzystac mozemy z IDE o nazwie SharpDevelop. Jest to takze darmowy "klon" VStudio.NET. Wymaga tylko .NET Framework dostepnego do pobrania na stronie microsoftu. SD w niektorych szczegolach jest bardziej rozbudowany niz VS na ktorym byl wzorowany. Fakt, faktem praca w asp.net nie musi sie rownac z dodatkowymi wydatkami i wielkimi zmianami technicznymi. Jezeli chodzi o rynek, to sprawa tutaj wyglada o wiele lepiej niz w przypadku php. Przegladajac ostatnio oferty angielskich firm IT zauwazylem iz programisci ASP.NET sa tam poszukiwani. Placa owego developera wacha sie w okolicach 30000~35000 funtow rocznie. Z reguly pracodawcy tam nie wymagaja np. wyzszego kierunkowego wyksztalcenia lecz np. udokumentowanego 1-2 doswiadczenia. Sama przesiadka z php na asp.net nie jest rzecza niebywale trudna. Sam od ok. 1 roku pisze w obydwu jezykach i nie narzekam np. na mylace mi sie nazwy funkcji etc. Aktualne spoleczenstowo to spoleczenstwo darmochy. Jezeli w tej kategorii pojawi sie kilka ciekawych programow, oraz zacznie pojawiac sie hosting w normalnych cenach to sadze iz asp.net ma szanse zdobyc popularnosc. Napewno nie tak wielka jak php, ale jednak... Ten post edytował kAzu^ 26.01.2005, 00:01:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 00:02 |