![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ostatnimi czasy zainteresowałem się bibliotekami PEAR, gotowcami które czekają na użycie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Nie wiem jednak czy wykorzystanie ich nie spowoduje ze moje prace beda mniej elastyczne - np w przypadku przenosin na inny serwer itp, zmiana oprogramowania na obecnym itp historie. Dochodzi jeszcze inna kwestia. Piszac wlasne skrypty człowiek sie w jakiś sposób rozwija, zaczyna się od prostych funkcji, potem klasy itd itd, korzystając z gotowców - nie. Szczeze powiedziawszy ja mam mieszane uczucia co do PEAR. Dlatego chciałbym dowiedzieć się jakie są wasze opinie o bibliotekach PEAR, czy bawicie sie w to, czy to tylko strata czasu i zabawa dla dzieci ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem używanie bibliotek typu PEAR, PECL, ADoDB, Smarty itp to bardzo dobry pomysł. Jak ktoś kiedyś już tutaj powiedział: Po co wyważać otwarte drzwi? Ja jestem podobnego zdania. Jeżeli ktoś czemuś konkretnemu poświęca dużo czasu, to możemy się spodziewać, że ta rzecz (w tym przypadku biblioteka) jest zrobiona dobrze (liczne wyjątki potwierdzają regułę ;-) ). Tak więc moim zdaniem używanie bibliotek prowadzi nie tylko do szybszego ukończenia projektu, ale także do nauki programowania, a także w pewnym stopniu do unifikacji godu, co sprawia, że jest on bardziej elastyczny i łatwiejszy w modyfikacji. Powiem szczerze, że dla mnie programista, to osoba, która nie tylko potrafi pisać własny kod, ale także w znacznym stopniu potrafi modyfikując kod innych programistów przystosować aplikację do własnych potrzeb. Z tego wynika kolejna rzecz. Osoba taka zaczyna pisać kod w sposób zunifikowany, czyli tak, aby inni programiści ją zrozumieli.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 08:23 |