Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Czego nie ma w PHP?
escaflowne

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ostatnio naszło mnie takie pytanie: co mają inne języki programowania, czego nie ma w php, a byłoby miło, gdyby php to miało?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
anas

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hello.

@hawk:
Brakuje mi wielu rzeczy - co do obiektówki to rzeczywiście dziedziczenie wielokrtone jest krytykowane przez wielu znanych i szanowanych programistów, ale też w wielu przypadkach jest przez nich wskazywane jako jedno z rozwiązań. Co do dziedziczenia po public, private to mylisz dwie kwestie bo nie ma tego w php, a tyczy to się nie dziedziczenia wielokrotnego, a wielopokoleniowego które w php z kolei występuje.

Kolejne to np. przeciążenia(chociaż w PHP5 zostały przygotowane do tego specjalne funkcje takie jak __call() - to i tak uważam to za wadę i traktuję jak by ich nie było), funkcje zaprzyjaźnione, itd.

Można by się tutaj doszukiwać naprawde wielu wygodnych rozwiązań w innych językach, tylko pytanie po co - nie zmierzałem do tego żeby skrytykować php jako języka programowania, bo ciągle go używam i wydaje mi się czymś doskonałym na potrzeby rozwiązań sieci www i pochodnych. Jest co najważniejsze prosty w użyciu, darmowy(bo jeśli chcemy pisać aplikacje pod win32 to nie będzie korzystać z czystego C++ a specyficznego kompilatora - Visual C++, czy Borland Builder C++) i daje w miare duze mozliwosci. To chyba tyle.

pozdrowka

anas
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.12.2025 - 19:46