Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Pomocy!
Mac

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam pytania:
1. Jak można zrobić (moze byc w php) program (skrypt), który pobierze (wejdzie) na strone sprawdzi w źródle czy jest tam okreslony znacznik (fragment tekstu).
2. Później całość (strone,jeden znacznik,drugi znacznik (bo skrypt powinien pobierac dwa znaczniki)) zapisze do pliku.

PS Nie wiem czy dość dobrze wytłumaczyłem o co mi chodzi, ale mam nadzieje, że rozumiecie.

Z góry dzięki.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Mac

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
Cytat
Kod
Plik HTML:

...

<meta name="keywords" content="jakis text">

<meta name="author" content="jakis autor">

...

Skrypt php:

$meta_tags = get_meta_tags("jaksi_url/jakas_strona.html");

echo $meta_tags['keywords'];   // Wynik: jakis text

echo $meta_tags['author'];     // Wynik: jakis autor

wszystko niby fajnie, ale ta funkcja jest strasznie kulawa. Jezeli na stronie jest Keywords (z duzej litery) a w skrypcie dasz $meta_tags['keywords'] to qpa. odwrotnie oczywiscie tez
Keywords. keywords, KEYWORDS ,KeYwOrDs - nie wiadomo jak pacjent to napisze sad.gif

Też się o tym przekonałem (próbowałem nawet z if zrobić "zabezpieczenie" przed różnymi "rodzajami" keywords-ów) to "zabezpieczenie miało działać na zasadzie mniej więcej takiej:
Gdy zmienna przyjmujaca keywords-y była pusta to zmieniał get_meta_tags() z "keywords" na "Keywords" ale to nie działało. sad.gif Ale ustawiłem ostatecznie na "Keywords", bo mam wrażenie, że na "większości" :wink: stron jest "Keywords", a nie "keywords" (ale do końca nie wiem) smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:44