![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Krotko : co sadzicie o wejsciu do UE przez nasz kraj ?
Czy uwazacie ze w Polsce sytuacja bezrobocia sie poprawi czy tez jestescie zdania ze w Polsce dla polakow miejsc pracy juz nie bedzie bo zastapia nas lepiej wyksztalceni pracownicy z innych krajow ? tak prawda Polska nie jest krajem niekumatym - w dziedzinie informatyki jestesmy dobzi - bardzo nawet ale co Wy (programisci, webmake'erzy ludzie ktorzy juz maja jakas wiedze i doswiadczenie zyciowe) myslicie na temat wejscia Polski do UE ? Bedzie lepiej czy bedzie gorzej ? Osobiscie jak mysle ze za ten sam chlebus ktory kupuje w swojej ulubionej piekarni bede musial zaplacic kilka razy wiecej to mnie troche nerw lapie i wqrzac sie zaczynam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja osobiscie jestem za wejsciu Polski do UE, ale niestety nie na takich warunkach jakie 'wynegocjonowal' nasz rzad.. Nie widze w zasadzie zbyt wielu plusow wejscia Polski do UE (nie widze jakos zeby wszyscy nagle wyjechali na zachod, zeby tam sie uczyc, pracowac itp). Glowne 'zalety' o ktorych wszyscy mowia to wlasnie otwarcie granic i praca na zachodzie. Granice juz sa otwarte, kazdy moze sobie wyjechac do Niemiec, Anglii czy gdzie tam chce. A po wejsciu do UE nasza wschodnia granica znowu bedzie 'zamknieta' prawie ze. Co do pracy - Niemcy maja 8% bezrobocia, srednia w Unii to 4% - jakos nie wydaje mi sie, aby chcieli oni zatrudniac Polakow zamiast 'swoich'. Zreszta Niemcy mialy ostatnio plan przyjecia informatykow ze Wschodu - i co? Prawie nikt sie nie zglosil, bo po co. UE mi osobiscie zbyt wielkich korzysci nie przyniesie, zyskaja osoby bardziej zamozne i duzo podrozujace. Co do ogromnych funduszow jakie maja do nas naplynac - wiadomo ze nie beda az tak ogromne, a pozatym 50% mamy sami wylozyc. Skad niby na to kase wezma nasi politycy?
Swoja droga - wracajac do watku o pracy - to ja osobiscie (jesli mialbym odpowiednie umiejetnosci ;)) wolalbym wyjechac np. do Stanow. Nie wiem czy znacie taka postac (pewnie tak) - Marek Hołynski, jeden z najbardziej znanych polskich informatykow, pracowal w Dolinie Krzemowej (wiecej o jego osobie znajdziecie w sieci..) - czlowiek ten powiedzial ok. rok temu ze Stany poszukuja 150 tys informatykow, a najbardziej poszukiwani sa webmasterzy.. Jesli juz to probowalbym sie na takie cos zalapac, zamiast jechac do Niemiec czy nie wiem - Francji.. (chyba troche zboczylem z tematu). Jeszcze tylko slowo na zakonczenie - czy nie denerwuje Was ta kampania prounijna w tv/radiu/gdzie sie da? Ja juz nie moge tego sluchac, wszedzie tylko 'wejdzmy do Europy" i tak w kolko.. Kazdy powinien wyrobic sobie swoje wlasne zdanie na ten temat, powinny byc przedstawione plusy i minusy, a to co sie dzieje w naszym kraju to paranoja. Wszedize tylko UE, happeningi, mityngi, biesiady i co tam jeszcze ;) Ale sie rozpisalem ;) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 16:21 |